Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yangın söndürme uçağı alacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D ve CNNTürk canlı yayınına katılarak gazetecilerin gündeme dair sorularını cevaplandırdı.

Orman yangınları sırasında sık sık gündeme gelen yangın söndürme uçakları ve helikopterleri hakkında da konuşan Erdoğan şunları dedi:

“Yangınlar ciddi manada kontrol altına alınmış vaziyette. Coğrafyamızda yangın söndürmede en önemli hava aracı olan helikopterler 2002 yılında 18 adetken 2021 yılında 39’a çıkardık ama bu süreçte bu rakam 60’a yaklaştı. Toplam 18 su atar uçak, 66 helikopter, 9 İHA, bir insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 430 iş makinesi ve yaklaşık 5 bin 250 personel iş yaptı.

KENDİ UÇAĞIMIZI ALACAĞIZ

Önümüzdeki yıl belki kendimize ait uçağımızı satın alacağız. İtfaiye noktasındaki ekibimizi, filomuzu çok daha güçlü hale getirmiş olacağız. Dünyada yangına en hızlı müdahale eden ülkeyiz. Yangınlarda ilk defa kullanmaya başladığımız İHA’lar sayesinde ilk müdahaleyi 12 dakikaya indirdik. Yangınlarda geç kalındığı iddiası doğru değil iftira.”

THK’NIN ESKİ YÖNETİMİ UÇAKLARA BAKIM YAPTIRMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok tartışılan THK ile ilgili açıklaması şöyle:

“THK devletin bir kurumu değildir. Bunu vatandaşlarımız bilmiyor. THK nasıl çeşitli vakıflar dernekler var ise THK da bunlardan bir tanesidir. Uçaklara yönelik tartışma yeni bir tartışma da değildir. THK’nın mezarlığa döndüğünü bir yere varılmayacağını söylemiştim ben. THK yetkilileri gerekli adımları atmayıp gerekli bakımları yapmayarak uçakları ölüme terk etmiştir. 3 tanesi pert 6 tanesi eh. 1985’ten itibaren orman idaresine yangın söndürme hizmeti vermiştir. Karşılığında devletten ciddi bedeller almış. Mevcut uçaklarını modernize etmekte bulunmamıştır. Bunun arkasında CHP zihniyeti vardır. Uçakların bakımını yaptırmayan eski yöneticilerdir. Onarım ihtiyacı giderilmediği için uçuşa elverişli değil. Kurumun içine düştüğü durumu kara propaganda ile hükümete yöneltme çabasını ben hayretle izliyorum.”

Erdoğan, orman yangınlarına yeterli müdahale yapılmadığına dair eleştirilerine “İftira atıyorlar. Biz bütün ekibimizle başarılı olduğumuza inanıyoruz. Toplam 18 su atan uçak, 66 helikopter 9 İHA, bir insansız helikopter, 430 iş makinası görev yaptı. Daha ne olacaktı?” diye yanıt verdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu