HaberlerHavayolları

Çin’e uçan bir kargo pilotu…

Çin’e uçan bir kargo pilotu, yaşadıklarını, gördüklerini yazdı… Sizler de görüşlerinizi [email protected] adresine gönderebilirsiniz…

Gündemimizde diğer ülkelerde gözlemlenen tecrübelerden faydalanıp, ülkemizi mevcut global sağlık krizinden korumak için halka yapılmış tavsiyeler var.

Bizim meslek grubumuz için ise başka bir durum söz konusu. Ve, her zaman olduğu gibi hava taşımacılığı sektörü çalışanları olarak, bizler yine çaresizlikle başbaşa kalıyoruz.

Hava kargo taşımacılığı, hem duraklamaya doğru giden dünya ekonomisinde elde kalan son çare olarak, hem de ilaç ve diğer acil ihtiyaçların hızla yerine ulaştırılması için büyük bir yükü sırtlıyor.

Herkese evinizde kalın, sosyal izolasyon yapın tavsiyeleri veriliyor. Sosyal medyadaki bilgi kirliliğiyle ya da paylaşmak yerine bilgi karartılması yapılan bir zamanda tüm meslektaşlarım gibi ben de bir haftada iki tane Çin uçuşu yaptım, üçüncüsüne de pazar günü gideceğim.

Şirketim ve çalışma arkadaşlarım ve Çindeki yetkililer son derece bilinçli. Alınan tedbirler bize çok iyi anlatılıyor ve bizler de bu tedbirleri elimizden gelen en iyi şekilde uyguluyoruz.

Fakat içinde bulunduğumuz durumun ailemize, içinde yaşadığımız çevreye etkilerinin neler olduğu ve onları nasıl  koruyabileceğimizi ben kendi başıma bilemiyorum!

Bir daha hatırlatayım; herkese evlerinde kalmasının ve sosyal izolasyonun tavsiye edildiği son bir ayda iki defa Güney Kore, dört defa Çin, bir defa İtalya uçuşu yaptım.

Çoğumuzun evlerimizde zorunluluğuna hafiften tiye alarak “katlandığı” durumda, bizler; uçak teknisyenleri, yükleme uzmanları, kabin ekipleri evimizden çıktıktan 12-14 saat sonra Çinde bir havalimanında, yüzünüzde maske ve ellerinde bir çift eldivenle harıl harıl çalışmaya devam ediyor oluyoruz. Ülkeye dönünce de tüm havalimanı çalışanları ile direk temasa geçip onları da kendi mesleki risk grubumuza dahil ediyoruz.

Devlet kurumları ülke içindeki durumdan dolayı çok yoğun bir çalışma temposu içinde. Benim gözlemim, hastalık salgınıyla mücadele için toplumun her kesimini dikkate alan, bizleri de içine alan merkezi bir koordinasyon içinde görünmüyor.

Bizler de bireysel olarak bilgi edinmekte yetersiz ve zaman zaman çaresiz kalıyoruz.

Sayın hava taşımacılığı endüstrisi STK yöneticileri başta Pilvak, Talpa ve diğer değerli organizasyonlardaki yetkililer! Lütfen, proaktif bir bakış açısıyla bana ve arkadaşlarımıza yardım edin. Bizlerin de evinde risk grubu yaşında yakınları, akrabaları ve çevresinde tanıdıkları var. Onları nasıl koruyalım? Değerli kurumlarınızın biz bireylerden daha fazla imkanı var.

İşimize devam ediyoruz, sağlığımız elverdiği sürece de çalışacağız. Daha çok bilgi ve yardımlaşmayla önce çalışma arkadaşlarımızı hemen ardından ailemizi ve çevremizi sağlık risklerinden nasıl koruyabileceğimizi daha iyi öğrenebiliriz.

Bu yazıyı, günümüzde  sosyal medyanın bireye verdiği güce inandığım için sizinle paylaştım. Birbirimize yardımcı olalım, elden ele çözüm üretebileceklere ulaştıralım.

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu