Haberler

Chinook zirveye radar taşıdı

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait CH-47D Chinook tipi helikopter, Cebelitarık’ta dağın zirvesine radar anteni taşıdı. Toplam ağırlığı 8 ton olan radar sistemi, dev helikopterin İngiltere’den gerçekleştirdiği uçuş ile bölgeye yerleştirildi.

Her ne kadar Kraliyet Hava Kuvvetleri bünyesinde de olsa Boeing imalatı Chinook ağır nakliye helikopterleri sivil amaçlı ağır yüklerin taşınmasında da kullanılıyor. Akdeniz’in kapısı olan Cebelitarık’taki hem havalimanı hem de askeri üsse hizmet veren Rock Gun Battery tepesindeki radar, 2 Mart’ta düzenlenen operasyon ile yenileniyor.

İngiltere’den radar ile havalanan Chinook helikopteri, önce Portekiz üzerinden Cebelitarık’a geldi. Ancak hava koşullarınınuygun olmaması nedeniyle 11 metre 80 cm uzunluğundaki radar zirveye havadan taşımamadı. Uçuş 2 Mart’ta yapılabildi.

Normalde karadan ulaşımı çok zor olacak radar, dakikalar için Chinook tarafından zirveye taşınarak emniyetli indirildi. ZA680 kuyruk numaralı helikopter, görevini tamamladıktan sonra üssüne döndü. (The Aviationist)

İngiltere-İspanya çekişmesi

Cebelitarık, 1704 yılında İngiliz-Hollanda kuvvetlerince İspanyollardan alınmıştı. 1713’te yapılan Utrect Anlaşması ile burada yer alan 6,7 kilometre karelik alan İngiltere’nin olmuştu. Aradan 300 yılı aşkın bir süre geçse de halen bu topraklar, İspanya ile İngiltere arasında ciddi kriz konusu.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu