TUSAŞ su sarfiyatını yüzde 3 kıstı uluslararası çevre ödülü aldı
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii(TUSAŞ), attığı çevreci adımlar ile çok önemli bir ödüle layık görüldü. Havacılık Sektöründe Su Verimliliği alanında, yıllık su ihtiyacının yüzde 3’ünü tasarruf etti. Hedef, gelecek 5 yılda sera gazı emisyonunu yüzde 55 azaltmak.
TUSAŞ, The Green Organisation tarafından çevreci projelerin ödüllendirildiği ödül töreninde “Green Champion 2022” ödülünün sahibi oldu. İngiltere’de Westminster Hall’ da gerçekleştirilen törende ‘Havacılık Sektöründe Su Verimliliği’ projesi ile ödüle layık görülen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, su tüketiminin optimize edilmesi ve otomasyonuna yönelik iyileştirme sağlayan çalışma ile gerçek zamanlı ölçüm, otomasyon, izleme ve analizler yapılarak su kayıp ve kaçaklarının önlenmesi, soğutma sistemlerinde ihtiyaç duyulan suyun kaynağında verimli kullanılması ve atık su oluşumunun azaltılmasını sağlayarak küresel sürdürülebilir gelişme hedeflerine olumlu katkıda bulunmayı hedefliyor.
Dijital kontrol
İki aşamadan oluşan projede yaklaşık 380.000 m² kapalı alana hizmet veren su dağıtım ağının anında gözlenmesi ve kontrol edilmesi ve su dağıtım şebekesindeki kayıp kaçakların erken tespit edilmesi hedeflendi. Erken tespitle yıllık su tüketiminin yaklaşık %3’ünü oluşturan 40.000 m³ su israfı önlenmiş oldu.
Hedef yüzde 55
Çevre ve iklim değişikliği ile su politikaları çerçevesinde desteklenen proje kapsamında Türkiye’de Kurumsal Karbon Ayak İzi doğrulaması yaptırarak ISO 14064:2018 akreditasyon sertifikası alan ilk kuruluş olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, atık su oluşumu ve arıtılması kaynaklı doğrudan ve dolaylı sera gazı emisyonlarını önümüzdeki 5 yıl içinde %55 oranında azaltmayı hedefliyor.
Dünya havacılık sektöründe daha önce sürdürülebilirlik ve CDP raporlarına yansıyan bir benzeri olmayan “Havacılık Sektöründe Su Verimliliği Projesi” ile doğal kaynakların verimli kullanılması ve korunması kapsamında su şartlandırma kimyasallarının optimize edilmesi, su ayak izinin hesaplanması, su haritasının oluşturulması, kayıp/kaçak oranının en düşük seviyede tutulması ve en kısa sürede müdahale edilmesi ile su tüketim noktalarında anlık tüketimlerin izlenmesi gibi hususlar hedeflendiğinden projenin sürdürülebilir çevre yönetimi amaçlanıyor.
Sıfır Atık belgesine sahip ilk sanayii şirketi olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii bu proje ile kaynağında atık su oluşumunun azaltılmasını ve daha az kimyasal tüketilerek kaynağında sarf malzeme tüketimi ile buna bağlı atık oluşumunun azaltılmasını ve sıfır atık felsefesi sayesinde şirketin sıfır atık yönetim sistemine katkı sağlaması hedefleniyor.
Kotil: Verimlilik ve sürdürülebilirlik
“Green Apple Champion 2022” ödülüne ilişkin görüşlerini paylaşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Sürdürülebilir çevre yönetimine yönelik dünya kamuoyunun takdirini toplayan örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyoruz. Sıfır atık belgesine sahip ilk sanayii şirketi olarak dünyada kısıtlı kaynakların en başında gelen su israfının önüne geçecek örnek bir çalışma ile uluslararası prestijli bir ödüle daha layık görüldük. Proje kapsamda su tüketiminin dijital bir takım uygulamalarla optimize edilmesi ve otomasyonuna yönelik iyileştirme sağlayacak çalışmamız ile doğal kaynakların korunmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. atıksu oluşumunu azaltıcı uygulamalar su kaynaklarının bütüncül yaklaşımlarla verimli ve sürdürülebilir olarak yönetilmesini sağlayacağız. Geliştirdikleri “Havacılık Sektöründe Su Verimliliği” projesi ile ödülün şirketimize kazandırılmasında emeği geçen çalışma arkadaşlarımı tebrik ediyorum“