Çevre

Şehir içinde kullanılacak eVTOL için gürültü sertifikası geliyor

Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı EASA, önümüzdeki yıllarda sayıları hızla artacak ve şehir içi ulaşımı sağlayacak eVTOL sistemleri için gürültü düzenlemesi için çalışmalara başladı. Taslağı yayınlanan uygulama için hukuki alt yapının kısa süre içinde tamamlanması hedefleniyor.

Yeni nesil eVTOL sistemler, büyük şehirlerde trafik sorununun giderilmesi için farklı bir bakış sunacak. Elektrik motoru ile pilotsuz olarak uçacak sistemler, yoğun olarak alçak irtifayı kullanacak.

Şehirdeki yaşamın etkilenmemesi için adım atan EASA, şu kriterlere dikkat çekiyor:

İstenilen özellikler

“Sertifika projeleri aracılığıyla belirli eVTOL tasarımlarından daha fazla gürültü verisi toplarken”, düzenleyici bir boşluğu doldurmayı ve ağır helikopterler için uluslararası uyumlaştırılmış gürültü sertifikasyon standartlarını bir başlangıç noktası olarak kullanmayı amaçlamaktadır.

Ayrıca, vertiports civarındaki uçuş operasyonlarının değerlendirilmesine yardımcı olmak için bir hover gürültü seviyesi geliştirilmiştir.

Önerilen gürültü ölçüm prosedürleri ve analizleri gerektiğinde eVTOL’lerin özelliklerine uyarlanmıştır.

 

Örneğin, eVTOL’lerin belirli uçuş aşamalarında günümüzün geleneksel VTOL uçaklarından daha sessiz olması beklendiğinden, doğru bir sinyal-gürültü okuması sağlamak için bu aşamalarda mikrofona daha yakın uçmalarına izin vermeleri gerekir.

eVTOL araçları nitrik oksitler, karbon monoksit, yanmamış hidrokarbonlar, görünür duman veya uçucu olmayan partikül madde yaymadığından, bu EPTS içinde motor emisyonları için herhangi bir spesifikasyon önerilmemektedir”

Karbon salınımı

Benzer şekilde, EASA bu aşamada bu tasarımlar için herhangi bir CO2 emisyonu veya verimlilik spesifikasyonu önermemektedir.

Teklifle ilgili yorumların 15 Haziran’a kadar yapılması gerekiyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu