Çevre

Havadaki karbon uçak yakıtı haline getiriliyor

İsviçre, İzlanda, ABD ve Kanada’daki tesislerinde atmosferden karbon emerek depolayan “Twelve” adlı girişim, topladığı bu kaynağı jet yakıtına çevirecek bir çözüm daha geliştirdi.

Opus” adlı dönüşüm platformu önce karbon ve oksijeni elektroliz yoluyla ayırıyor, ardından karbonu hidrojenle bağlayarak jet yakıtına dönüştürüyor

Yıllık 40 bin galon ile başlayacak üretimin zaman içinde 1 milyon galona kadar ulaşması hedefleniyor.

Anlaşma Paris Air Show’da imzalandı

Bu konuda önemli anlaşmalardan biri Haziran ayında yapılan Paris Havacılık Fuarı sırasında atılmıştı. Karbon dönüşüm şirketi Twelve ve Washington Valisi Jay Inslee, Moses Lake, WA’da ticari ölçekli bir üretim tesisi ile CO2 ve yenilenebilir enerjiden üretilen Twelve’ın sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) olan E-Jet yakıtının üretimi konusunda el sıkışmıştı.

Yenilebilir enerji uçak yakıtı haline gelecek

Twelve’in E-Jet yakıtı, CO2’yi geleneksel olarak fosil yakıtlardan yapılan kritik kimyasallara ve malzemelere dönüştürmek için yalnızca yenilenebilir enerji ve su kullanan şirketin karbon dönüşüm teknolojisi kullanılarak üretilmekte.

Geleneksel fosil bazlı yakıtlara kıyasla %90’a kadar daha düşük yaşam döngüsü emisyonları ile E-Jet yakıtı, mevcut uçaklarla sorunsuz çalışan ve hammadde üzerinde herhangi bir kısıtlamayla karşılaşmayan ve havacılık endüstrisindeki emisyonları ele almak için en uygun uzun vadeli çözümü sunan bir drop-in sentetik yakıt.

E-Jet yakıtına geçiş sadece fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmakla kalmıyor. Aynı zamanda havacılıktan kaynaklanan partikül emisyonlarını da azaltır ve komşu topluluklar üzerindeki etkileri azaltıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu