Bir tankın elektrik motoru kullanması için ne kadarlık bataryaya ihtiyaç duyar?
Bir tarafta elektrikli otomobiller… Diğer tarafta elektrik motoru ile uçan uçaklar veya İnsansız hava araçları… Elektrikle çalışan sistemler her geçen gün daha fazla giriyor. Çevre kirliliği, petrol bağımlılığı ortadan kalkıyor. Ama her getirinin bir de götürüsü var…
Elektrik sistemlerinin savunma sanayiinde ve askeri teknolojilerde kullanı nedir? Ülkemizde neler yapılıyor?
Amerika Birleşik Devletleri’nde hedef 2030 yılında mevcut otomobillerin en az yarısını elektrikli hale getirebilmek. Benzer bir proje, Amerikan Ordusu tarafından da yürütülüyor. 2027’ye kadar ordu elinde taktik olmayan araçları tamamen elektrikli motorlu hale getirecek.
Askeri elektrikli araç pazarı
Çok ciddi bir askeri elektrikli pazarı oluşuyor. Örneğin General Motors şirketinin savunma bölümü en az 27 milyar dolarlık bir pazar ön görüyor. GM defence bu konuda çok ciddi bir yatırım yapıyor. Hummer araçlarının elektriklisi için 200 kilowatt bölü saatlik motor gücü lazım. Konulacak batarya sistemi, 1000 beygir güce eşit elektrik motorunu besleyecek. 10 dakika şarj ile aracı 90 dakika götürebilecek…
Tolga Özbek anlatıyor
Tankın bataryası kendisinden büyük
Bir otomobili elektrikli hale getirmek daha kolay. Ya bir tankı? Örneğin Amerikan Ordusu’nun temel muharebe tankı Abrahams’ı elektrikle hareket ettirecek batarya bugünün teknolojisi ile tanktan daha büyük…
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ASELSAN ile yaptığı iş birliği ile otobüs filosunun bir bölümü elektrikli hale getirildi. Bu çalışmalara Altınay Elektromobilite şirketi de destek verdi. Büyük araçların elektrikli hale getirilmesinde bu adımlar çok çok önemli…
ESS dev batarya
Son dönemde şirketin odaklandığı konulardan biri de konteyner içinde bir nevi büyük bir pil olarak hayal edebileceğiniz sistemler. Sisteme ESS deniliyor. Rüzgar türbinleri veya güneş enerjisi panellerinden üretilen elektrik burada depolanıyor. İstediğiniz zaman kullanabiliyorsunuz.
Tasarımı Altınay Elektromobilite ve Enerji Teknolojileri AŞ tarafından yapılan bu sistemler, farklı alanlarda kullanım sağlıyor…
Havacılıkta nasıl kullanılıyor?
Havacılık açısından baktığımızda henüz elektrik motorları büyük yolcu uçaklarını taşıyacak özelliklere sahip değil. Ancak başta yakıt olarak hidrojen kullanımı hızla yayınlaşacak. Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız gibi 30/40 kişilik bölgesel uçaklar hidrojen ile uçuş testlerine başladı.
Muhtemel gelecek 10 yıl içinde büyük elektrikli uçaklar konusunda da adımlar atılacak. Kısa vadede ise elektrik motorlarını daha çok pilotsuz uçan, şehir içinde ulaşımı sağlayan tasarımlar üzerinde göreceğiz…
Askeri havacılıkta ise elektrik motorları halen drone sistemleri başta olmak üzere çok yoğun kullanılıyor. Pil teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bu alanda elektrikli dronelar daha da büyüyecek.
TCG Anadolu’da elektrikli sistem var
Gemilere baktığınızda elektrik motorlarının kullanımı giderek artıyor. Gaz türbinlerinin yanı sıra elektrikli tasarımlar askeri gemilerde yer buluyor. Örneğin envantere giren TCG Anadolu’nun güç sistemi, 5 adet 8.000 KW güç üreten ana makinelerinin yanı sıra itmi gücü 2 adet 11 megawatt’lık Siemens, 2 adet de 1500 kW’lik Brunvoll makineye sahip.
Elektrik sistemlerini anlatırken en önemli konuların başında pil geliyor. Yüksek verimli piller aracın görev ömrünü uzatıyor. Bu konuda Türkiye’de atılmış en önemli adım, Kayseri merkezli, bir Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketi olan ASPİLSAN geliyor.
Aspilsan’dan önemli yatırım
Kuruluşunun 42’nci yılında ASPİLSAN, lityum iyon pil üretimi için önemli bir tesisi açtı. Toplam 1,5 milyar TL’lik yatırımla, Avrupa’da lityum iyon şarj edilebilir 18650 silindirik pillerin seri üretimini yapan tesis hayata geçti. Aspilsan bu konuda yatırımlarını sürdürmeyi hedefliyor.
Evet… Gelecek hem hayatımız, hem de savunma sanayiimiz için yeşil teknolojilerde. Bu anlattıklarımızın bir kısmı size hayal gelebilir ama gelcek beklediğinizden de yakın. Bu teknolojilere sahip ülkeler, atılacak adımlarda söz sahibi olacak. Şimdiden önümüzü görmek ve çalışmak durumundayız…