4 dev şirketten ‘Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı’ adımı
Airbus, Rolls-Royce, Safran ve Singapur Hava Yolları, Singapur Air Show’da Sürdürülebilir Havacılık Yakıtının (SAF) geliştirilmesini, üretimini ve tüketimini hızlandırmayı taahhüt eden Küresel SAF Deklarasyonu’nu imzaladı.
Havacılık endüstrisi, Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşılmasında rol oynuyor ve SAF’ı, havacılık sektöründeki en önemli karbonsuzlaştırma konularından biri olarak kabul ediyor.
Küresel SAF Beyannamesi; havacılık, uzay ve yakıt zincirlerindeki endüstri ortaklarını önümüzdeki on yıl boyunca istikrarlı bir yükseliş hedefiyle karbonsuzlaştırmanın önemli bir parçası olarak SAF’ın alınmasına yönelik ortak çalışmaya çağırıyor.
Bu beyanname, sürdürülebilirlik taahhütlerinin bir tamamlayıcısı olarak tüm hava yollarının yanı sıra havacılık ve uzay organizasyonlarına açıktır.
Singapur Hava Yolları beyannameyi imzalayan ilk hava yolu şirketi oldu.
Rolls-Royce Teknoloji ve Strateji Başkanı Grazia Vittadini şunları söyledi: “Bu beyannamenin imzalanması havacılık ve uzay endüstrisi için önemli bir kilometre taşıdır. Değer zincirinde bir araya gelerek daha fazla SAF kullanımını teşvik etme fırsatını memnuniyetle karşılıyoruz. Çabalarımızı birleştirmemiz ve bunu ileriye taşımak için gereken ivmeyi oluşturmaya odaklanmamız önemlidir. Hepimiz hidrojen, hibrit-elektrik ve elektrik dahil olmak üzere alternatif çözümlerin geliştirilmesinin büyük savunucularıyız ve ayrıca SAF’ların bizi uzun vadeli karbondan arındırma hedeflerimize ulaşma yolunda destekleyen önemli bir yapı taşı olduğunun da farkındayız.”
Airbus Teknik Sorumlusu Sabine Klauke şunları söyledi: “Airbus, 2050 yılına kadar endüstrinin karbon nötr havacılık ortak hedeflerine ulaşmasını taahhüt ediyor. Bu hedeflere ulaşmak için çeşitli aşamalar tanımlanmıştır. Sürdürülebilir Havacılık Yakıtlarının kullanımı, karbondan arındırma yolundaki ana unsurlardan biridir ve SAF yaşam döngüsü boyunca CO2 azaltımı açısından %80’e varan kazanç sağlar. Tüm Airbus uçakları şu anda %50 SAF ile uçmak üzere sertifikalandırılmıştır ve bu 2030 yılına kadar %100’e çıkarılacaktır. Buradaki zorluk, SAF kullanımını destekleyen teşvikler ve uzun vadeli politikaların yanı sıra SAF’ın küresel olarak daha fazla benimsenmesini sağlamak ve desteklemektir. Bu beyanname tam olarak bunu amaçlamaktadır ve Airbus, sektördeki diğer oyuncuları da bu girişime katılmaya davet ediyor.”
Safran’ın Baş Teknoloji Sorumlusu Eric Dalbiès şunları söyledi: “Safran, 2050’de net sıfır emisyona ulaşmak için endüstriyel katılımın altını çizen Küresel SAF bildirgesini destekliyor. Bu grup, havacılık sektöründe ihtiyaç duyulan iddialı enerji geçişini sağlamak için ultra verimli motorlar ve %100 sürdürülebilir havacılık yakıtları kapasitesi ile karbondan arındırma için önemli yenilikler sunmaya tamamen kararlıdır.”
Singapur Hava Yolları Kurumsal Planlama Kıdemli Başkan Yardımcısı Lee Wen Fen şunları söyledi: “Küresel SAF Beyannamesi, Singapur Hava Yolları’nın 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu elde etme taahhüdünü yeniden teyit ediyor. SIA, sürdürülebilirlik hedeflerimize sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam ediyor ve ortaklarımızla birlikte Singapur’da SAF kullanımını aktif olarak geliştiriyor. SAF’ın yanı sıra, hedeflerimize ulaşmak için daha yüksek operasyonel verimlilik elde etmek ve yeni nesil uçaklara yatırım yapmak da dahil olmak üzere birden fazla unsur kullanıyoruz. Faaliyetlerimizde karbondan arındırma ve çevresel sürdürülebilirlik konularında çalışmak için küresel olarak benzer düşünen ortaklarla işbirliği yapmaya devam edeceğiz.”
Küresel SAF Deklarasyonu’nun oluşturulması, havacılık ve uzay sürdürülebilirliği alanında lider bir küresel danışmanlık şirketi olan Roland Berger tarafından desteklendi.