HaberlerHavacılık Endüstrisi

Boeing 737 MAX teslimatlarını parça sorunu nedeniyle erteledi

Boeing, 737 MAX yolcu uçağı teslimatlarının, Spirit AeroSystems kaynaklı üretim sorunu tespit edilmesi nedeniyle ertelemeye gitti. Üretim hattında yapılan incelemede 737-7, 737-8, 737-8-200’ün arka gövde bölümündeki iki bağlantı parçasının montajı sırasında standart dışı bir üretim süreci kullanıldığı tespit edildi. Benzer soruna Deniz Karakol Uçağı olan ve 737’den geliştirilen P-8’de de rastlandı.

Boeing, konuyla ilgili açıklama yaparak gerekli isterlere uyumsuzluk potansiyeli oluşturması nedeniyle sorunun giderilmesi için harekete geçildiği, hem üretimde hem de depolamada önemli sayıda teslim edilmemiş 737 MAX uçağını muhtemelen etkileyeceğini açıkladı.

Henüz teslimatın nasıl etkileneceği konusunda ise bilgi verilmedi.

FAA soruşturma başlattı

Konuyu ABD Federal Havacılık İdaresi’ne (FAA) bildiren Boeing, müfettişlerin gelerek inceleme yapmaları ve ortak çalışma için çağrıda bulundu. FAA ile Boeing bu konuda ortak çalışmaya başladı.

Mevcut uçaklarla ilgili sorun yok

Boeing, hizmette olan 737 MAX uçakları için uçuşu etkileyecek bir şey olmadığını belirtti. Boeing, 

“Tanımlandıktan sonra bu tür üretim sorunlarını ele almak için uyguladığımız süreçlerimiz var ve takip ediyoruz. Spirit, etkilenen uçak gövdeleri için bir inceleme ve onarım geliştirmek için çalışıyor. Bu sorunu çözmek ve en aza indirmek için müşterimizle yakın koordinasyonu sürdürmeye devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.

İkinci kez

Boeing, Spirit AeroSystems tarafından sağlanan parçalarla ilgili sorunlar nedeniyle bu yıl ikinci kez teslimatları durdurmak zorunda kaldı. Şubat ayında, ileri basınç bölmesiyle ilgili bir “analiz hatası” nedeniyle 787’lerin teslimatını yaklaşık üç hafta süreyle durdurdu. Sonrasında giderilen sorunun ardından 787 teslimatları yeniden başladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu