Tolga ÖzbekUçuş TüyolarıYazarlar

Aktarmalı yolcular Porsche 911 ile bir sonraki uçuşa yetiştiriliyor

Amerikan Delta Havayolları, Los Angeles Havalimanı’nda yeni bir uygulama başlattı. Transit yani aktarmalı yolcuların diğer uçaklara yetiştirilmesi için Delta Havayolları apronda Porsche 911 GT3 RS tipi araçlar kullanmaya başladı.

Ama operasyon şu an Delta’ta first class veya özel yolcu programında en üst seviyede bulunan yolculara veriliyor.

Havayolu sektörü için aktarmalı yolcu çok önemli bir pazarı oluşturuyor. Ancak aktarma sırasında yolcunun diğer uçağı yakalaması, kendisi gibi bagajının da diğer uçağa ulaştırılması büyük öneme sahip.

Hava trafiği, havalimanları veya havayolu nedenle rötarlardan aktarma yolcuların etkilenmemesi için Delta Havayolları ilginç bir çalışma başlattı. 26 Şubat’ta hizmete giren Porsche 911 GT3 RS ile aktarmada yolcu uçağın kapısından alınıp diğer uçağın kapısına götürülüyor.

Yolcu yanına kabin bagajını alabiliyor. Ancak uçağın altında kargo bölümüne verilen bagaj, havalimanına gidiyor ve diğer yolcularınki gibi bagaj sisteminden ayrıştırılarak aktarmalı uçağa ulaştırılıyor.

Tek yolcu kapasiteli

Spor otomobil, bir sürücü ile birlikte sadece bir yolcu taşıyabiliyor. 518 beygir gücü ile araç, 4 litrelik çok güçlü bir motora sahip. Ancak apronda sürat denemesi yapamıyor. Üç saniyede 100 km/saat hıza çıksa da Los Angeles Havalimanı’nda apronda tekerlekli araçlar için uygulanan hız limiti 10 kara mili yani yaklaşık 16 km/saat.

Atlanta’da başladı

Delta Havayolları, ilk apronda aktarma hizmetine geçen yıl düzenli olarak Atlanta Hartsfield Havalimanı’nda başlamıştı. Türk Hava Yolları’nın (THY) da ABD’deki uçuş noktası olan Atlanta’da bu aktarma hizmeti yine Porsche’un Cayenne ve Panameras ile gerçekleştiriliyor.

THY de teşke TOGG ile yolcu taşısa

THY geçtiğimiz günlerde TOGG’u resmi olarak alarak araç filosuna ekledi. Keşke İstanbul Havalimanı’nda apronda aktarmalı yolcular için bu hizmeti verse. Hatta Delta gibi çok yakıt tüketen bir araç yerine elektrikli, çevre dostu TOGG ile bunu yaparak şirketin yeşil projelerine de desteğini ortaya koyabilir.

Böylelikle TOGG uluslararası arenada görünürlülüğünü artırır.

Hazır konu elektrikli araçlardan açılmışken geçen yıl Çelebi Grubu ile yaşadığım tatsızlığı da tekrar hatırlatmak isterim.

TOGG’un lansmanından kısa süre sonra Nisan 2023’te Çelebi Grubu’nun İstanbul Havalimanı’nda kullanmak üzere elektrik araç tercihinde Fransız Citroen’in araçlarını alırken hazırladığım haberi paylaşırken TOGG’u da işaretlemiştim.

Sosyal medyadaki paylaşımın ardından Çelebi’nin Kurumsal Müdürü sabahın çok erken saatinde arayıp hesap sormaya çalışmış, gerekli cevabı da benden almıştı. Şansına küçük kızım yanımdaydı…

Türk şirketleri başka Türk şirketlerine destek olması gerektiğine inanıyorum. Hem de bu ülkede ekmek yiyorsa…

Çelebi İstanbul Havalimanı’nda elektrikli Citroen e-C4 araç kullanacak

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu