Haberler

Zelenski: Kırım ve Donbass’ı tartışabiliriz

Ukrayna’da savaş 13’üncü gününe girerken Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Kırım ve Donbass Cumhuriyetleri’nin tanınmasını tartışabileceklerini söyledi. Konuyla ilgili soru üzerine Zelenski, “Bunu tartışabilir ve oradaki insanların nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşma bulabiliriz” dedi.

Gazete Pencere’nin haberine göre daha önce Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, harekatın ne zaman sonlanabileceği yö- nündeki soruyu, “Ukrayna’nın bir blokta yer almayacağına ilişkin anayasal düzenlemeler yapmalılar. Kırım’ı Rusya toprağı olarak tanımaları ve Donetsk ile Lugansk’ı bağımsız devletler olarak tanımaları gerektiği konusunda da konuştuk. Bu şartlar yerine getirilirse operasyona anında son verilecek” şeklinde yanıtlamıştı.

‘RUSYA’YI TERÖR ÜLKESİ İLAN EDİN’ ÇAĞRISI

Zelenski ayrıca, Ukrayna’nın başkenti Kiev’den video konferans yoluyla İngiltere parlamentosunun alt kanadı Avam Kamara- sı’na hitap etti. Zelenski, “Medeni ülkelerden yardım bekliyoruz. Lütfen Rusya’ya yönelik yaptırımların baskısını artırın ve lütfen bu ülkeyi terör ülkesi ilan edin” ifadelerini kullandı.

Sıradan insanların Rus askerlerine karşı koyduğunun altını çizen Zelenski, ‘Bugün buradayız yarın Polonya, Almanya… Bu iş çok ciddi’ dedi.

‘Biden’a en önemli şeyin hava güvenliği olduğunu söyledim. Çünkü bizi bombalıyorlar’ diyen Ukrayna Lideri, ‘Dün bir Rus füzesi Ahrkiv’de Üniversite binasını vurdu’ dedi.

‘Bugün bizim başımıza gelen yarın başkalarının da başına gelebilir’ diyen Zelenski, ‘Doğudaki canavar’ olarak tanımladığı Rusya’nın saldırganlığının doymayacağının altını çizdi.

“KİEV’İ TERK ETMEYECEĞİM”

‘İnsanlar ölüyor. Okullar, nükleer tesisler, kreşler bombalanıyor’ diyen Zelenski, ‘Putin’in savaş suçlusu olduğuna inanıyor musunuz?’ sorusuna şu yanıtı verdi;

‘Ben bu emirleri veren herkesin ve bu emirleri yerine getiren herkesin savaş suçlusu olduğuna inanıyorum.’

‘Ben ve ailemi öldürmek için ekipler gönderildi’ diyen Ukrayna lideri, Kiev’i terk etmeyeceğinin altını çizdi.

PUTİN’E NET MESAJ

‘Putin’e bir mesajınız var mı?’ sorusuna ise ‘Bu savaşı durduracak gücü var. Bu savaşı başlatanın kendisi olduğuna inanmasa da savaşı durdurmak onun elinde olan bir şey bunu kesinlikle bilmeli’ cevabını verdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu