Haberler

ARFF’ciler depremde 210 kişiyi kurtardı

Farklı havalimanlarında görev yapan özel eğitimli itfaiye ekipleri, depremzedelerin kurtarılmasında önemli bir rol oynadı. Kısa sürede bölgeye ulaşan ekipler, Kahramanmaraş merkezli binlerce kişinin hayatını kaybettiği deprem felaketinin sessiz kurtarıcıları oldular. Ekipler 210 kişiyi enkazdan çıkardılar.

Bugün 5 Mart. Dünya ARFF Çalışanları Günü… ARFF demek Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele’nin İngilizce kısaltılmışı. Hepsi uluslararası eğitim standartlarında yetiştirilmiş ARFF ekiplerinin görevlerini başında havalimanlarında bulunan bina ve tesislerde çıkabilecek yangınlara kısa süre içerisinde müdahale etmek. Maddi-manevi kayıpları önlemek veya asgari seviyeye indirmek ve yangından korunma konusunda alınacak tedbirler geliyor.

İster sivil, ister askeri ARFF ekipleri uçuşların olduğu sürece hazır olarak nöbet bekliyor. Saniyeler içinde müdahale gerçekleştiriliyor.

Depremde hayat kurtardılar

Peki ya havacılık dışında? Son örneği deprem oldu. Zaten havalimanlarında hazır bekleyen ekipler, hızla yolcu uçaklarına, askeri nakliye uçaklarına bindirildiler. Bölgeye gittiler.

Her biri acil durumlarda ne yapmasını bilen, yangının yanı sıra göçük altında kalanları kurtarmayı bilen, ilk yardım eğitimli ARFF ekipleri sahada kısa sürede kendini gösterdi.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye ve Adana’da faaliyet gösteren ekipler 210 canı kurtardılar.

DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin, bugün özel bir paylaşımda bulundu:

“Yaraları sarmak azmiyle hızlı bir şekilde ulaştıkları afet bölgesinde 210 depremzedeyi göçük altından sağ olarak çıkararak hayata bağlayan kahramanlarımız ve tüm ARFF personelimize, “5 Mart ARFF Çalışanları Günü” vesilesiyle, bir kere daha takdir ve teşekkürlerimi iletiyorum”

İGA ekipleri de bölgeye koştu

ARFF ekipleri arasında bölgeye giden İstanbul Havalimanı’nda görevliler de vardı. Tüm ARFF’ciler omuz omuza çalıştılar, can kurtardılar.

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA’nın CEO’su Kadri Samsunlu da ARFF’ciler gününü unutmadı:

Hayat kurtarmak ister. İstanbul Havalimanı’nda isterse yangın, deprem gibi felaketlerde söz konusu olduğunda Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele Takımımız (ARFF) tecrübesi, teknolojik donanım ve ekipmanları ve fedakarca çalışmaları ile daima göreve hazırlar. Onlarla gurur duyuyoruz.”

ARFF’cilerden kuledeki kontrolörlere, Hatay Havalimanı’nın bozulan pist ışıklarını yapan ekiplerinden terminal güvenlik memurlarına, pilotundan kargo görevlisine herkese çok teşekkürler…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu