Genel HavacılıkŞeref SezginYazarlar

Google’ın kurucusunun zeplini uçuş izni aldı

Google Kurucusu Sergey Brin’in 121,9 metrelik Bonkers Zeplininin göklere çıkmasına Amerikan Federal Havacılık Dairesi FAA tarafından izin verildi. İznin ardından testlerin 180 gün içinde yapılması hedefleniyor.

Toplam 14 kişi kapasiteli olacak dev zeplin, 5 ton kargo taşıyabilecek. Hedef, uçakların gidemeyecekleri, havalimanlarının bulunmadığı bölgelere ağır ve büyük boyutlu kargonun taşınması.

Sergey Brin’in 2015’te kurucu ortakları arasında yer al aldığı Pathfinder 1 zeplin çalışmalarında üretim aşaması büyük ölçüde tamamlandı. Geçtiğimiz eylül ayında yapılan başvurunun ardından FAA, test uçuşu için ilk izni verdi.

Gövdesinin içinde helyum taşıyan zeplin, ilk uçuşunu Kaliforniya’da  Moffett Field meydanından yapacak. Uçuş için tavan irtifa ise 1500 feet yani yaklaşık 500 metre olarak belirlendi.

12 adet elektrik motoruyla uçacak

Zeplinde ana güç üretimi, 2 adet 150kW gücündeki dizel jeneratör ile sağlanacak. Oluşturulan güç, 24 adet pile aktarılacak. Bu pillere bağlı olan 12 adet elektrik motoru, zeplinin yönlendirilmesini sağlayacak.

Bu güç ile zeplin, dikey kalkış ve iniş yapabilecek. Havada ise sızı 75 knot’a kadar çıkması öngörülüyor.

Pathfinder 1, toplam 121,9 metrelik boyu ile  1930’larda üretilen efsane zeplin Hindenburg sınıfı zeplinden sonra en büyük bu tür hava aracı olacak. Hindenburg’un gövde uzunluğu ise 245 metreydi.

Ana gövde polimer

Yapım açısından Pathfinder’ın iç yapısı karbon fiber ile güçlendirilmiş polimer borulardan oluşuyor. Bu sert ancak hafif ana yapı, gövde içinde helyum gazının tutulmasını sağlayacak.

Zeplinlerin ilk ortaya çıktığı yıllarda gaz olarak yüksek yanıcı ve patlayıcılık özelliğine sahip hidrojen kullanılıyordu. 1930’larda yaşanan Hindenburg faciası sonrasında zeplinler havacılık dünyasında gündemden düşmüştü.

İkinci model için çalışmalar sürüyor

Şirket ayrıca Pathfinder 3 olarak adlandırılan 182,8 metrelik ikinci bir model üzerinde de çalışmalar yapıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu