Antalya’da yolcu kapasitesi 82 milyona çıktı, havalimanından 8,6 milyar Euro kira alınacak
Antalya Havalimanı’nın kapasitesini yıllık 35 milyon yolcudan 82 milyon yolcuya çıkartacak olan ek terminal inşaatının açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle yapıldı. Yeni terminaller 15 Nisan’dan itibaren yolculara hizmet vermeye başlayacak.
TAV Havalimanları Holding ve Alman Fraport tarafından işletilen terminaller, artan kapasite ile birlikte Antalya’ya daha fazla turistin gelmesini sağlayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Antalya’ya gelen turistler bir yandan şehrin kültür ve tabiat zenginliğinden istifade ederken diğer yandan lokomotif sektörlerimizden biri olan turizm gelirlerimize önemli bir katkı sağlıyor. Şehrimize olan ilgi o kadar yüksek ki Antalya Havalimanımız son iki yıldır 35 milyonluk mevcut yolcu kapasitesinin üzerinde kişiye hizmet ediyor.” dedi.
Gelecek yıl hedef 45 milyon yolcu
Antalya Havalimanı’nın 2023’te yaklaşık 36 milyon, 2024 yılında ise direkt transit yolcular da dahil 39 milyon 230 bini aşkın yolcuya hizmet sunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
“Bu sene 40 milyon kişiyi aşacağımız anlaşılıyor. 2029 yılında ise toplam yolcu sayısının 45 milyona ulaşmasını bekliyoruz. Bu sayıları dikkate alarak halihazırda mevcut kapasitesinin yüzde 12 üzerinde hizmet veren Antalya Havalimanı’mızı yeni terminal binaları ve tamamlayıcı yapılarla büyütmek için güçlü bir adım attık”
İnşaat 2022’de başladı
Kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların hayata geçirilmesi için 5 Ocak 2022’de yüklenici firmaya yer teslimini yaparak çalışmalara başladıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, proje kapsamında dış hatlar terminalini 90 bin 143 metrekareden 224 bin metrekareye ve iç hatlar terminalini ise 36 bin 859 metrekareden 75 bin metrekareye çıkardıklarını söyledi.
Antalya Havalimanı kapasitesi 82 milyon çıktı Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti: “Böylece havalimanımızın yıllık yolcu kapasitesini 35 milyondan 82 milyona yükselmiş olduk.
VIP terminalini 690 metrekareden 2 bin metrekareye, Genel Havacılık Terminali’ni ise bin 200 metrekareden 2 bin 800 metrekareye yükselttik. Proje dahilinde, yeni inşa edilen 2 bin metrekarelik Devlet Konuk Evi’ni, 5 bin metrekarelik Devlet Hava Meydanları İşletmesi Hizmet Binası’nı, personel lojmanları ile camimizi daha önce hizmete açmıştık. Böylece gurur verici olmasının yanı sıra her açıdan yenilikçi ve vizyoner bir projeyi daha şehrimizin hizmetine sunmuş oluyoruz.”
“8,6 milyar avroluk kira geliri elde edeceğiz”
Yaklaşık 927 milyon euro yatırım hacmi gerektiren bu projeyi Kamu-Özel İşbirliği modeli kapsamında devletin kasasından tek bir kuruş dahi çıkmadan gerçekleştirdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üstelik herhangi bir yolcu garantisi olmayan projeyle, yüklenici firmalardan 25 yıllık işletme süresi karşılığında KDV dahil 8 milyar 555 milyon avroluk kira geliri elde edeceğiz. Yatırımcı şirket, kira bedelinin yüzde 25’lik kısmı olan 2 milyar 138 milyon 750 bin avroyu da Mart 2022’de peşin ödedi ve bu bedel daha çalışmalar bitmeden devletimizin kasasına girdi. Böylelikle bu güzide proje, kamu kaynaklarını etkin kullanmanın ve kamu-özel sektör işbirliğinin en başarılı örneklerinden biri oldu.” ifadelerini kullandı.
Neler yapıldı
Dış hatlar terminali 93 bin metrekareden 225 bin metrekareye, iç hatlar terminali ise 37 bin metrekareden 75 bin metrekareye çıkarıldı.
Toplam terminal alanı da böylece 191 bin metrekareden 361 bin metrekareye ulaştı.
Uçak park kapasitesi 138’den 202’ye ulaştı. Aynı zamanda apronda da önemli genişlemeler yapıldı.
Apron alanı 1,4 milyon metrekareye yükseltildi. Bu sayede havalimanının operasyonel verimliliği ve kapasitesi önemli ölçüde artırıldı.
Antalya Havalimanı’nda 3,5 yıllık inşaat bitti, kapasite yıllık 65 milyona çıktı