Almanya’nın talebi Türkiye’yi etkileyecek mi? SHGM’den personele çağrı
Almanya, havalimanlarında yaşanan kriz için çözümlerden birini de Türkiye’de arıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), personellere seslenerek ‘Okçular tepesini terk etmeyin’ çağrısında bulundu.
Uzun süredir personel eksikliği nedeniyle havalimanlarında aksaklıklar yaşanan Almanya’ya bu kapsamda Türkiye’den 2 bin yer hizmetleri personelinin götürülmesi planlanıyor.
Bu kapsamda Türk personellere vize işlemlerinde kolaylık sağlanması kararlaştırılırken sürecin hızlanması için de yeni adımlar atılması bekleniyor.
Ancak Türkiye’nin havalimanlarında çalışan personellerin Almanya’ya gitmesi bu konuda Türkiye’deki havacılık sektörünü de kısmen zora sokabilir.
Zira bu yaz döneminde Türkiye’deki havalimanlarında da ciddi bir yoğunluk yaşanıyor.
Üstelik önümüzdeki aylarda da hem yabancı hem de yerli turistlerin bu hareketliliği devam ettirmesi bekleniyor.
Daha önce bu konuda yapılan açıklamaların çoğu Alman makamlarından geliyordu. Türkiye’de havacılık alanında hizmet veren şirketler DW Türkçe’ye bu konuda bir bilgi sahibi olmadıklarını paylaşırken süreci yakından izlediklerini belirtti.
SHGM’den personele çağrı
Türkiye’deki havacılık otoritesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ise yaptığı açıklamada personellere seslenerek “Okçular tepesini terk etmeyin” çağrısında bulundu.
Avrupa ve dünyada havacılık sektörünün bir kâbusu yaşadığı ve buna rağmen Türkiye’deki havacılık sektörünün yükselişinin sürdüğü hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bazı ülkelerin ve bu ülkelere ait işletmelerin, ülkemiz sivil havacılığına imrenmeleri ve sizleri istihdam etmeye yönelik çalışmalarını son derece normal karşılıyoruz. Bu kapsamda, son günlerde bazı ülkelerin, havacılık profesyonellerimizi istihdam etmeye yönelik yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını titizlikle takip etmekteyiz. Bu ülkelerin yapmış olduğu çalışmaların bir diğer amacının, sizler gibi nitelikli ve başarısı tasdiklenmiş profesyonelleri istihdam etmenin yanı sıra ülkemizin havacılık sektöründeki yükselişini durdurmaya yönelik olduğunun da bilincindeyiz. Konuyu bu bağlamda değerlendirdiğimizde, Türk sivil havacılığının yükselişinin aynı şekilde devam etmesi amacıyla okçular tepesini asla terk etmemenizi sizden bilhassa rica ediyoruz.”
DW Türkçe’nin edindiği bilgilere göre Türkiye’de TAV, TGS ve HAVAŞ gibi firmalarda yer hizmetlerinde çalışan personel sirkülasyonu çok yüksek.
Bu noktada şirketler yoğunlukla başa çıkabilmek için sürekli olarak ihtiyaç kadar personeli çalıştırıyor, hatta çoğu zaman ihtiyaç fazlası istihdam sağlıyor.
Ayrıca bu şirketler hızlı sirkülasyondan dolayı yeni personelin eğitimi konusunda da oldukça tecrübeli ve kısa sürede açıkları kapatma kabiliyetine sahip. Şirketlere göre bu durum çok büyük bir krize neden olmaz zira şirketler bu konuda sürecin de hemen bitirileceğini düşünmüyor.
Ücret konusu vurgulandı
SHGM tarafından yapılan açıklamada altı çizilen bir diğer nokta ise personel ücretleri oldu.
SHGM, personellerin şirketlere ayrılmak için geldiklerinde hızlı çözümler üretilmesini, özellikle ücretsel nedenlerle oluşan ayrılma taleplerinde ise şirketlerin bütçelerinin el verdiği ölçüde personelin talebinin karşılanarak kayıpların minimize edilmesi yönünde ricada bulundu.
Bir adımda pilotlar için atıldı
SGHM yakın zamanda da pilotlara yönelik bir adım attı. Yaz sezonu ile birlikte havayolu şirketlerinin ekip planlaması, uçuş operasyonlarının aksamaması ve uçuş güvenliğinin olumsuz etkilenmemesi için SGHM, ekip geçişleri yönetmeliğinde bazı maddeleri değiştirdi.
Kurumun resmi internet sitesinde yer alan bilgilendirmede başta Türk pilotları olmak üzere kabin ekiplerinin yabancı havayolu şirketlerine geçişi zorlaştırıldı.
Değişen maddeye göre, uçuş ekiplerinin bağlı bulundukları havayolu şirketlerinden izin belgesi olmaksızın ayrılarak yabancı havayolu şirketlerinde katılmak isteyen uçuş ekiplerinin geçiş için başvuruları en az 6 ay süreyle kabul edilmeyecek.