HaberlerİHA

Almanya’da İHA fiyaskosu

ABD’nin en stratejik İHA sistemlerinden biri olan Global Hawk’ın Almanya’da imalatı, 800 milyon Euro’luk fiyasko ile sonuçlandı. Bir türlü göreve başlayamayan ve gerekli verim alınamaması nedeniyle üretilen prototip Berlin’deki Askeri Müze’ye kaldırıldı. Kalan parçalar ise NATO’ya devredildi.

Almanya ile ABD arasında imzalanan anlaşmaya göre Northdrop Grumman’ın RQ-4 Global Hawk İHA sisteminin Avrupalılaştırılmış versiyonunun geliştirilmesi ve üretimi konusunda çalışmalar başlamıştı. Toplam 800 milyon Euro’luk anlaşma 2012’de imzalanmıştı.

RQ-4E olarak adlandırılan İHA sistemi, sinyal istihbaratında kullanılacak ve Alman Silahlı Kuvvetleri tarafından işletilecekti. Ancak çalışmalar sırasında yaşanan teknik sorunlar, ardından çok uzun saatler havada kalabilen İHA sisteminin sıkışık Avrupa hava sahasında sivil hava trafiğini riske atabileceğine dair endişeler projeyi sekteye uğrattı. Uçuş testlerine bir türlü başlanılamadı.

Proje ilk olarak 2013’te durduruldu. Sonrasında bir gelişme yaşanmadı. Projeden geriye RQ-4E’nin prototibi kaldı. Alman yetkililer uzun süredir hangarda bekletilen ‘ölü doğmuş bebeği’ şimdi müzeye kaldırıyor.

Bir kamyona yüklenen İHA’nın gövdesi Berlin-Gatow Askeri Tarih Müzesi’ne götürüldü. Müze ziyaretçileri bundan böyle, ülkelerinin sahip olmak isteyip de envantere sokmayı başaramadığı İHA’yı yakından görme fırsatı elde edecek. İHA önümüzdeki yıldan itibaren sergilenmeye başlanacak.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu