Haberler

AKSUNGUR TUSAŞ ve Turkcell iş birliğiyle baz istasyonu olarak göreve başladı

TUSAŞ tarafından üretilen ülkemizdeki ilk çift motorlu İHA Aksungur’a entegre edilen sivil baz istasyonu, zorlu şartlardaki kesintisiz iletişime yeni bir boyut kazandırdı.

Turkcell tarafından sağlanan mobil data desteğiyle gerçekleşen bu kabiliyet sayesinde Aksungur; başta orman yangınları olmak üzere deprem ve benzeri afet durumlarında istihbarat, gözetleme ve keşif faaliyetlerinin yanı sıra baz istasyonu olarak da görev yapabilir hale geldi.

Uçan baz istasyonu

Gökyüzünde süzülen bu baz istasyonunun enerji ihtiyacı İHA’dan ve transmisyon ihtiyacı İHA’nın direkt bağlı olduğu uydu sistemi üzerinden sağlanarak, yaklaşık 50 saate kadar kesintisiz mobil ses ve data iletişimi verilebiliyor.

İsmail Demir açıkladı

Aksungur -Turkcell Baz İstasyonu’nun daimi kapsama çapının 8 km ve daimi kapsama alanının 50 km2 çapında olduğu gözlendi. Bu çözümle birlikte GSM kapsaması olmayan noktalarda kesintisiz iletişime yeni bir boyut kazandırdı.

Aksungur İHA ile 10k-15k feet irtifa aralığındaki yüksekliklerde, 1.5-2 km yarıçap aralığına sahip dairesel yapılan uçuşlarda mobil iletişim için en ideal sinyal seviyesinin yakalandığı gözlendi. Bu testlerde 50+ kullanıcıya ses ve data iletişiminin başarılı bir şeklide sağlandığı görüldü. Dairesel uçuşta bir turu 5dk.’lık zaman diliminde tamamlayan Aksungur İHA -Turkcell baz istasyonunun daimi kapsama çapının 8 km ve daimi kapsama alanının 50 km2 olduğu gözlendi.

Deprem bölgesinde uçuşa başlayan Aksungur kritik alanlarda mobil baz istasyonlarının devreye girmesinden sonra görevini tamamlayarak yeni bölgelere intikal ederek iletişimi sağlıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu