Haberler

Akıllı Ulaşım Sistemleri’ne HAVELSAN imzası

Ankara’da düzenlenen Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Zirvesi’nde daha hızlı ama emniyetli, daha çevreci ve verimli sistemler masaya yatırıldı. Açılışı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yapılan zirvenin en çok dikkat çeken konularından biri de kooperatif akıllı ulaşım sistemlerine (K-AUS) oldu.

HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, Türk Savunma Sanayii’nin yazılım evi ve simülasyon merkezi olarak edindikleri tecrübeyi bu alana aktardıklarını söyledi. Dr. Nacar, HAVELSAN’ın K-AUS’a yönelik yazılım yetkinliklerini ve ve otonomi çalışmalarını anlattı.

HAVELSAN’ın yerli kaynaklarıyla geliştirdiği ve testleri tamamlanmış yazılımların kaynak kodlarının kurumlarla paylaşılabileceğini dile getiren Nacar, şunları söyledi:

“Sıfırdan bir yazılım geliştirmek yerine K-AUS standart mimarilerine uygun bir platform üzerinde geliştirdiğimiz yazılımı kullanmak, ülke kaynaklarımızın da daha etkin kullanılmasına katkı sağlayacaktır.”

AUS’ta neler hedefleniyor

Alternatif enerji kaynaklarıyla çalışan araçlarla, bisikletlerle, toplu taşımayı teşvik eden yöntemlerle şehirlerin daha temiz kalıyor.

Bu konuda Türkiye’nin tüm ulaşım alt yapısı, AUS stratejileri ile daha dinamik, güvenli ve çevreci bir yapıyla uyum içerisinde yönetilmeye hazır.

Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi Eylem Planı, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Hedef, seyahat sürelerini azaltmak, trafik güvenliğini artırmak, mevcut yol kapasitelerinin daha etkin ve daha verimli kullanmak, enerji verimliliğini artırarak ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak.

Akıllı Ulaşım Sistemlerinin katkısı ile uzun vadede; yerli ve milli araç içi haberleşme ve bilgi sistemlerinin üretilmesi, kooperatif AUS uygulamalarının yaygınlaştırılması, otonom araçların yaygınlaştırılması, raylı sistemlerin hareket enerjisinin yeşil enerjiye dönüştürülmesi, hava taksi (VTOL) ve benzeri araçlara yönelik mevzuat düzenlemelerinin yapılması, blokzincir teknolojilerinin kullanımı, ulaşımın tüm modlarında entegrasyonun sağlanması hedeflerine ulaşmak için idari ve fiziksel altyapıları hazırlamak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu