Haberler

Airbus rüşveti kabul etti, 15,8 milyon Euro ceza ödeyecek

Airbus, Libya ve Kazakistan’daki rüşvet skandalının ardından Fransız yargısı ile anlaşmaya vardı. Yapılan açıklamaya göre Avrupalı imalatçı 15 milyon 856 bin 44 Euro para cezası ödeyecek. Airbus iki yıl önce tüm yolsuzluk operasyonunu kapamak üzere Fransız yargısı ile masaya oturmuştu.

Şirketin 2012 öncesinde Libya ve Kazakistan’da yaptığı bazı satış anlaşmalarında rüşvet verdiği Fransız adli makamları tarafından tespit edildi. Anlaşma yoluna giden Airbus, rüşvet için verilen cezayı kabul ederek tazminat ödeme konusunda anlaşmaya vardı.

Rüşveti kabul etti

Yapılan açıklamada “Paris Yargı Mahkemesi Başkanı, Airbus SE ile Fransız Parquet National Financier (PNF) arasında 17 Kasım 2022’de imzalanan Convention Judiciaire d’Intérêt Public’i (Kamu Yararı Adli Konvansiyonu-CJIP) onayladı. Bu CJIP, özellikle Libya ve Kazakistan ile ilgili olarak 2012 yılı öncesindeki satış kampanyalarında aracıların kullanımına ilişkin geçmiş konuları kapsamakta” dendi.

Ceza ödeyecek

30 Kasım’da onaylanan CJIP’e göre Airbus, toplam 15 milyon 856 bin 44 Euro para cezası ödeyecek. Verilen bilgiye göre bu konvansiyon ile ilişkili herhangi bir izleme yükümlülüğü bulunmuyor. Ayrıca konvansiyonun Airbus’a yönelik uyum soruşturmaları bağlamında Fransız, Birleşik Krallık ve ABD makamlarıyla varılan 2020 anlaşmaları üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmayacağı ifade ediliyor.

4 milyar Euro

Airbus ile ilgili rüşvet skandalı, 2019’da başlamıştı. Yapılan tespite göre çok büyük boyutlu rüşvet ve yolsuzluk tespit edilmişti. Aralarında Libya ve Kazakistan dahil bir çok ülkede devam eden araştırma sonrasında Fransız adli makamlar masaya 4 milyar Euro’luk ceza çıkarmıştı.

Aşama aşama devam eden görüşmelerde ilk etapta Libya ve Kazakistan tarafı kapatılırken diğer büyük miktarların ise nasıl çözüleceği konusunda görüşmeler sürüyor.

Associated Press’in haberine göre, Fransa’nın yanı sıra soruşturmalar ABD ve İngiltere’de de devam ediyordu. Fransız savcı Jean-Francois Bohnert, Airbus’ın usulsüzlükleri kabul ettiğini ve bu nedenle uzlaşma aradığını belirtti.

Anlaşmaya göre, Fransa bu paranın 2,1 milyar Euro’luk kısmını, İngiltere 983 milyon Euro’luk kısmını ve ABD de 530 milyon Euro’luk kısmını alacak. Dava ve anlaşma üç ülke ile birden sonuçlanması bakımından da bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Avrupa’da Airbus’ın uçak satmak için devlet yetkililerine rüşvet verdiği ve evrakta sahtecilik yaptığı iddiaları araştırılıyordu. ABD’de ise şirketin ülkedeki silah ticaretine ilişkin yasalara muhalefet edip etmediği inceleniyordu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu