Haberler

Air France uçağında ‘kan’ krizi

Habib Battah, 30 Haziran’da Air France ile Paris’ten Toronto’ya uçarken, kalkıştan kısa bir süre sonra kendisinin ve eşinin koltuklarının altındaki ayak boşluğundan tuhaf bir koku geldiğini fark etti.

Çift, her biri ayrı bir taşıyıcıda, çiftin önündeki ayak boşluğunda iki kedisiyle Boeing 777’de seyahat ediyordu. Geçici olarak Beyrut’ta yaşayan bir gazeteci olan Battah, üniversite öğretim görevlisi olarak görev yapacağı ABD’ye taşınıyordu.

‘Kedilerle ilk seyahatimizdi ve ‘Aman Tanrım, bir kaza geçirdiler, çok utandım’ diye düşündüm’

Battah, “Belki birinin vücut kokusudur diye düşündüm. Burnumu çekiyordum, sonra kedileri çıkarayım dedim. Ellerimin ve dizlerimin üzerinde hayvanları kontrol etmek için yere çömeldim. Kedilere baktım, zavallı kediler tamamen iyiydi” dedi.

‘Korkunç keşif’

Ancak kedi taşıyıcıların altında fark ettiği şey, zeminde yaklaşık 20 inç uzunluğunda ve genişliğinde ıslak bir leke idi.

‘Çok kötü kokuyordu’

Battah, “Eşime çok kötü gibi koktuğunu söyledim. Bana ıslak mendil verdi. Silmeye başladım ve kırmızıydı, kan kırmızısı. Ve kırmızı gelmeye devam etti. ‘Bu da ne?’ dedim. Sadece ne olduğunu görmek istedim. Bir süre sonra uçuş görevlilerinden biri, ‘Gidip ellerini yıkasan iyi olur, eldivenler de burada’ dedi” diye konuştu.

Kaptan’a iletildi

Battah temizlik yaparken uçuş görevlisi mesajı iş arkadaşlarına iletmişti ve kaptan Paris’e telsizle 30A ve 30B koltuklarının altındaki kan kırmızısı lekenin ne olduğunu soruyordu.

Haber, Air France Genel Merkezi’nden geldi: insan kanıydı

Bir gün önce, Paris- Boston uçuşunda, bir erkek yolcunun kanama geçirdiği öğrenildi. Yolcu hayatta kalmıştı ve o uçuşun kaptanı, uçağın bir sonraki Paris uçuşu için alanın temizlenmesini talep etmişti, ama görünüşe göre temizlikçiler zemini unutmuşlardı.

Battah, “Bir uçuş görevlisi gelişigüzel bir şekilde ‘Ah, başka bir yolcunun kanaması olduğunu duyduk’ diyene kadar kan olduğunu bilmiyordum” dedi. “Sonra kedi taşıyıcının da lekeli olduğunu fark ettim. Kan, sırt çantası görevi de gören taşıyıcıya kadar sızmıştı” dedi.

‘Şimdiye kadar… hepsini gördüğümü sanıyordum’

Bu duruma karşılık olarak kendilerine iki küçük şişe Evian suyu ikram edildiğini ve yere sermeleri için business class’tan iki battaniye ve kanı emmesi için pudra verildiğini söyleyen çift, “Uzun bir uçuştu. Önümüzdeki yedi saat boyunca orada oturup kan kokusu almak zorunda kaldık. Çürümüş kanın kokusu gübre gibidir. Uçuşun başında ayakkabılarımı çıkarmıştım ve çoraplarımızda kan vardı” ifadelerini kullandı.

Battah, “20 yıldır Beyrut’u gazeteci olarak takip ediyorum. Savaşlar, hava saldırıları, suikastlar, araba bombaları gördüm ve liman patlamasından kıl payı kurtuldum. Hepsini gördüğümü sandım. Beyrut’ta bir Air France uçağında gördüğümden daha fazla kan bulmayı beklemiyordum” dedi.

Air France’tan açıklama

Air France tarafından CNN’e yapılan açıklamada ise 29 Haziran’da Paris’ten Boston’a giden bir uçuşta bir yolcunun rahatsızlandığı ve varışta sağlık görevlileri tarafından tedavi edildiği belirtildi.

Açıklamada, “Bu tür bir durumda prosedür gereği, alanın tamamen temizlenmesi talep edildi ve (Boston’dan Paris’e) dönüş uçuşunda koltuk sırası kullanılamaz hale getirildi” denildi.

“Paris’ten (CDG) Toronto’ya (YYZ) giden bir sonraki uçuşta seyahat eden bir müşteri, yerde kişisel eşyalarını kirleten kan izleri olduğunu bildirdi. Mürettebat, steril eldivenler ve dezenfektan mendiller gibi uygun ekipmanları sağlayarak, eşyalarını temizlemesinde hemen ona yardım etti. Uçuş tamamen dolu olduğu için yolcuyu hareket ettirmek mümkün olmadı. Bu durum için soruşturma başlatıldı.

Açıklamanın devamında, Battah ile temas halinde olunduğu da belirtildi.

Olaya ilişkin başlatılan inceleme ve soruşturma devam ediyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu