HaberlerHava Kuvvetleri

Afgan Hava Kuvvetleri’nin çöküşü

Afgan pilotlar Taliban’ın ülkeyi ele geçirdiği süreçte hava kuvvetlerinde yaşanan çözülmeyi anlattı.

Reuters’in halen Afganistan’da bulunan veya yurt dışına çıkmış çok sayıda pilotla görüşerek hazırladığı habere göre Afgan askerler Taliban’a karşı savaşmak yerine birbirlerine düştüler.

Haberde, Kabil Havalimanı’nı korumakla görevli personelin havalanmaya hazırlanan bir helikoptere zorla binmeye çalıştığı yazıldı. Pilotun aktarımına göre, helikopter şehrin başka bir tarafına gitmek üzere havalanmasına rağmen güvenlik görevlileri yurt dışına çıkacağını düşünerek geride kalmak istemedi. Hatta bir görevli kokpite silahını doğrulttu. Sonrasında yaşanan arbedede silahlar ateşlendi ve kokpite isabet eden kurşunun sebep olduğu metal parçaları pilotun yüzünü yaraladı.

Aynı gün içerisinde Eski Devlet Başkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesi çözülmeyi daha da hızlandırmıştı. Reuters Gani’yi komşu ülke Özbekistan’a uçuran pilotlar ve Afgan yetkililerle görüşerek son anları aktardı.

İki kişinin yaralandığı arbedenin ardından güvenlik görevlileri o gün bir diğer helikopteri de durdurmaya çalışmış. Bu helikopterse Gani’nin başkanlık filosuna ait bir araçtı. Helikopter ancak bir pilotun askerlerle kavga etmesi ve Gani’nin özel güvenliğinin devreye girmesi ile havalanabildi. Yaşanan bu gerginlikler nedeniyle koruma ekibi başkanın güvenliğini sağlayamayacakları endişesi ile Gani’yi yurt dışına çıkarma kararı verdi.

Gani’nin son uçuşu

Ulusal Güvenlik Danışmanı Hamidullah Muhib helikopterin rehin alınmasının ardından tahliye zamanının geldiğini anladıklarını belirtti.

Kargaşa Gani ve ekibinin 3 helikoptere binmesi sırasında da yaşanmış. Pilotların aktarımına göre başkan, eşi ve üst düzey yetkililerin helikopterlere binmesinin ardından geri kalan yerleri kapmak için koruma ekibi yumruk yumruğa kavgaya tutuştu. Havalanan 3 helikopter radarlara yakalanmamak için alçaktan uçarak Özbekistan’daki Termez Havalimanı’na habersiz iniş yapmış. Bu inişler Özbekistan’da da küçük çaplı bir krize yol açmış.

devamı için tıklayın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu