Haberler

Acil müdahalenin geleceği HAVELSAN liderliğinde 13 ülkeyi bir araya getirdi

Avrupa’nın 13 ülkesinden 24 kuruluş, HAVELSAN koordinatörlüğünde geliştiren TeamAware Projesi kapsamında, Bursa Büyükşehir Belediyesi ortaklığında ve ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda bir araya geldi.

Acil müdahale ekiplerinin güvenliği ve müdahalelerin etkinliğinin artırılmasına yönelik TeamAware Projesi, 92 proje arasında 15 tam puanla birinci seçilmişti.

Ekipler uzaktan takip ediliyor

Türkiye’nin koordinatörlüğünü yaptığı ilk proje olan TeamAware Projesi; acil müdahale ekiplerini uzaktan takip eden, kapalı alanda yerlerini belirleyen, giyilebilir sensörler ve yapay zeka ile aktivitelerini tespit eden, giyilebilir kimyasal biyolojik radyolojik nükleer (KBRN) sensörler, akustik sensörler ve dronelar içeren bir sistemi kapsıyor.

5G ve taktik iletişim altyapısı sağlanarak toplanan veriler, gerçek zamanlı durumsal farkındalık resminin oluşturulmasını ve tüm acil müdahale ekibinin uzaktan takip edilmesini, yönetilmesini sağlayacak.

Projede HAVELSAN, Fraunhofer, Thales gibi kuruluşlarla birlikte 13 farklı ülkeden toplam 24 kurum yer alıyor.

HAVELSAN’a önemli görev

HAVELSAN projenin teknik ve idari koordinasyonunu yürütecek ve kendi geliştirdiği Vücut Hareket Analizi (BMA-Body Motion Analysis) sistemindeki giyilebilir sensörlerle acil müdahale ekibinin hareketlerini uzaktan takip ve yapay zekayla aktivitesini tespit etmek, yorgunluk tespiti yapmak, KBRN modülü ile kimyasal bir saldırının yayılımını modellemek gibi sorumluluklar üstlenecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı da, proje döngüsü içerisinde üretilecek teknolojiye katkı sunma ve proje tamamlandıktan sonra ortaya çıkacak ürünü kullanma imkanına sahip olacak.

Çalıştayda, 2024 yılı şubat ayında yapılacak demoya hazırlık amacıyla tüm partnerlerin yaptığı işlerin entegre edilmesi amaçlanıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu