Haberler

AB’den Rusya’ya uçak parçası yaptırımı

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nin Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen toplantının sona ermesinin ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, alınan yaptırım kararlarını açıkladı. Rus askerleri de yaptırım listesine alındı.

Von der Leyen yaptığı açıklamada, yaptırımların finans sektörü, enerji, ulaşım ve Rus ileri gelenleri için vize gibi alanları hedef alacağını duyurdu. 

İşte yaptırım ana maddeleri

Alınan yaptırım kararının, Rusya’nın petrol rafinerilerini geliştirmek için teknoloji veya uçak yedek parçaları satın almasını imkansız hale getireceğinin altını çizen Von der Leyen, “Bu gece onaylanan kitlesel ve hedefli yaptırım paketi, AB’nin ne kadar bir arada olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

Ayrıca basın açıklamasında yaptırımların, Rus gazının AB’ye ithalatını da kapsadığı ifade edilirken, konuya ilişkin kendisine yöneltilen soruya von der Leyen, acilen Avrupa’yı Rus enerjisine olan bağımlılığından nasıl kurtaracaklarını düşündüklerini kaydetti.

Ukrayna’ya yardım

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise yaptığı konuşmada, Ukrayna’ya askeri teçhizatın yanı sıra 300 milyon euro (336 milyon dolar) yardım teklif edileceğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefon ile aradığını aktaran Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Putin’i aramalarının sonuçsuz kalması nedeniyle kendisinden Putin ile iletişime geçmesini istediğini ifade etti. 

Macron, Ukrayna’ya askeri operasyonları durdurmasını istemek için Putin’i aradığını ve aramanın “açık, doğrudan ve hızlı” olduğunun altını çizdi. Brüksel’deki bir AB zirvesi sonrasında gazetecilere verdiği demeçte Macron, “Ayrıca kendisine ulaşamadığı için bunu talep eden Başkan Zelenskiy ile Putin’in görüşmesini istemekti” dedi.

Yaptırım uygulanacak Rus bakan ve askeri yöneticiler

Yaptırım listenin en üst sı- rasında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu yer alıyor. Putin’le yakın çalışan ve özel kalem müdürü görevini yürüten Anton Vaino da yaptırım listesinde bulunuyor.

Rusya Başbakan Yardımcıları Marat Khusnullin ve Dmitriy Yuryevich Grigorenko ile Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maxim Gennadyevich Reshetnikov da yaptırım uygulanan kişiler arasına eklendi.

Ayrıca Rus Donanmasının başındaki Nikolay Anatolyevich Yevmenov, Rus Kara Kuvvetleri Başkomuta- nı Oleg Leonydovych Salyu- kov ve Rus Hava Kuvvetleri Komutanı Sergei Surovikin’e de yaptırım uygulanacak.

Rus devlet medyası da listede

Vneshtorbank Başkanı Andrei Leonidovich Kostin, Russia Today’in (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan ile Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da AB yaptırım listesinde bulunuyor.

İnternet Araştırma Ajansı, Rossiya Bank, Promsvyazbank ve Vnesheconombank (VEB.RF) ise yaptırım listesin- de yer alan kurumlar oldu. Ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanıyan karara onay veren Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma’nın 351 üyesi de listede yer aldı.

AB yaptırım listesindeki kişilere seyahat yasağı da getirildi. Kişi ve kurumların mal varlıkları donduruldu ve bunlara fon sağlanması yasaklandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu