HaberlerHava Kuvvetleri

A-50’ye drone saldırısı yapanlar yakalandı

Geçtiğimiz günlerde, Belarus’ta Maçulişçi Hava Üssü’nde park pozisyonundaki A-50 tipi Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçağına ayrılıkçı militanlar drone saldırısı yapmıştı. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, saldırıyı gerçekleştirenlerin yakalandığını açıkladı.

Saldırı sonrasında A-50 tipi, Rusya’nın Ukrayna Savaşı’nda bölgeyi takip ettiği uçakta hasar meydana gelmişti. Saldırının görüntüleri sosyal medyada gündem olmuştu.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko, saldırır arkasında Ukrayna Güvenlik Servisi ile ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) olduğunu açıkladı:

“Bu olayın hazırlığı yaklaşık 8 ay önce başladı. Bir terörist eğitildi. Bu terörist, Rusya ve Ukrayna pasaportuna sahip. Bu şahıs Kriviy Rig kentinde doğdu ve Kırım’da yaşadı. Bunun bazı akrabaları Avusturya’da yaşıyor. Ukrayna istihbaratına 2014’te çalışmaya başladı” dedi.

20 işbirlikçi

Lukaşenko, saldırıda bulunan şahsın Polonya, Letonya ve Rusya üzerinden Belarus’a geldiğini aktararak, “Sonunda bu şahıs yakalandı. Bu kişinin Belarus topraklarında bulunan 20’den fazla suç ortağı da gözaltına alındı. Diğerleri yurt dışında saklanıyor” diye konuştu.

Söz konusu olaya ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i suçlayan Lukaşenko, “Bu tür operasyonlar, ülke liderinin bilgisi olmadan yapılmıyor. Bunu Cumhurbaşkanı olarak söylüyorum” ifadelerini kullandı.

Lukaşenko, Belarus’un savaşa katılmak istemediğini ve buna izin vermeyeceklerini vurguladı.

A-50 HİK uçağı

Belarus’taki Maçulişçi Askeri Havaalanı’nda bulunan A-50 model Rus uçağına, şubat sonunda insansız hava aracıyla saldırı düzenlendiği açıklanmıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu