Haberler

2041’e kadar 585 bin pilota, 640 bin teknisyene ihtiyaç var

Gelecek 20 yıllık havacılık öngörülerini yayınlayan Airbus, sektörün 2041’e kadar 585 bin pilot, 640 bin teknisyen ve 875 bin kabin memuruna ihtiyacı olduğunu açıkladı. Yaklaşık 2 milyon kişinin daha istihdam edileceği sektör için yıllık beklenen büyüme oranı yüzde 3,7.

Rapordan önemli rakamlar

Airbus güncel  Küresel Hizmetler Öngörüsü’ne (GSF) göre hizmet pazarının 2023’te salgın öncesine gelmesi beleniyor.

Yeni istihdamda yaklaşık 20 yıllık sürede 2 milyon kişiye ihtiyaç var. Bunların 585 bini pilot, 640 bini teknisyen ve 875 bini de kabin memuru.

Avrupa’ya bakıldığında ise 120 bin yeni pilot, 115 bin yeni teknisyen ve 170 bin yeni kabin memuru ihtiyacı bulunuyor.

Yıl 2041… O günlerin havacılık rakamları:

Toplam yolcu uçağı sayısı 46 bin 900’e yükselecek.

Bir yılda 1100 yolcu uçağı yeniden dönüşüme sokulacak.

Simülatörlerde uçulacak toplam eğitim saati 8 milyon saati bulacak.

2 bin 200 yolcu uçağının kabini yeniden tasarlanacak ve yenilecek.

Sadece o yıl yapılacak büyük bakım sayısı 5 bin. Büyük motor bakımları için beklenen rakam ise 7 bin.

 öncesi seviyelerine toparlanmasını ve önümüzdeki 20 yıl içinde değerinin iki katına çıkmasını bekleniyor. Halen 2022 rakamlarına göre sektörün büyüklüğü 95 milyar dolar. Bu rakam, 2041’de 230 milyar doların üzerine). Sonuç olarak, dünya filolarını günlük olarak uçuran havacılık hizmetlerinde çalışan insan sayısının iki milyon daha artması bekleniyor.


Airbus Programlar ve Hizmetlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Philippe Mhun, “Hizmet işlerinde çalışan milyonlarca insan her gün -ki onlar perde arkasındaki gizli şampiyonlar- küresel uçak filomuzun uçmasını sağlıyor. Tek başına pilotların, kabin ekiplerinin ve bakım uzmanlarının sayısı 2041’e kadar iki milyon kişi daha artmaya hazırlanıyor” şeklinde görüş belirtiyor.

Philippe Mhun “Operasyon ve bakım alanında hızlanan dijitalleşmenin yanı sıra hizmette olan en son nesil uçakların daha yüksek bir oranı, sektörümüzün verimliliğini daha da artırmak, yakıt tüketimi ve emisyonları azaltmak için yeni araçlar ve çalışma yollarından yararlanarak yeni beceriler ve iş yaratma için büyük bir gereksinime yol açacak.” diyor.

Yıllık %3,7’lik birleşik büyüme oranı, yüksek vasıflı işgücüne her zamankinden daha fazla talep yaratacak ve 585.000 yeni pilot, 640.000 yeni teknisyen ve 875.000 yeni kabin ekibi ile önümüzdeki yirmi yılda hizmet pazarının değerinin iki katına çıkmasına yol açacak.

Operatörler ana işlerine daha fazla odaklandıkça, uçak kullanılabilirliğini ve verimliliğini artırmaya yönelik hizmetler giderek daha fazla dış kaynaktan sağlanacak ve bu sağlayıcıların piyasası güçlenecek. CO2 nötr hedeflerini desteklemek, aynı zamanda verimliliği en üst düzeye çıkarmak için bu hizmetlerin lokomotif gücü sürdürülebilirlik olacak; dijitalleşme,  bağlantı sağlama ve inovasyon da bu hizmetleri etkin kılacak.

Mhun sözlerini şöyle sonlandırıyor: “GSF, stratejimizi onaylıyor ve biz kendimizi hazır hissediyoruz. Müşteri deneyimi önceliğimizdir. Müşterilerimize verdiğimiz değer, Airbus Skywise dijital yeteneklerimizin gücü ile sürdürülebilir hizmetler ve yeni enerjiye geçiş sürecinde başarımızın temeli olacaktır. Müşterilerimiz ve tüm toplum operasyonlarımızın merkezinde yer alırken havacılık hizmetleri,  en gelişmiş ve uluslararası endüstrilerden biri olmaya devam edecektir.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu