TÜBİTAK SAGE SOM’un tüm çevre şartları testini tamamladı
TÜBİTAK SAGE, yerli seyir füzesi SOM’un tüm çevre şartları altyapı testlerinin tamamlandığı açıklandı. 2006’da TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmeye başlayan SOM, farklı modelleri ile halen Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılıyor.
Sosyal medya hesabı üzerinden TÜBİTAK SAGE tarafından yapılan açıklamada, “Yerli ve milli mühimmat geliştirmenin yanında onu uluslararası standartlarda kalifiye etmenin önemini biliyor ve bunun için çalışıyoruz. 2006’dan bu yana geliştirdiğimiz #SOM ve varyantlarının tüm testleri milli altyapılarımızda tamamlanmıştır” dendi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TARAFINDAN AÇILMIŞTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile 9 Ağustos’ta TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezleri Açılış Töreni gerçekleştirilmişti. Bu merkez içinde TÜBİTAK SAGE’nin yeni Çevresel Testler Merkezi binası da yer alıyor.
Merkez, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen tüm savunma sistemlerinin çevre şart testlerinin, uluslararası standartlarda yapılmaya başlandı. Buzlanmadan aşırı sıcağa, nemli ortamdan en kuru hava şartlarına göre mühimmatların çevre testleri büyük önem taşıyor.
GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI 2006’DA BAŞLADI
SOM (Stand Off Missille) konusunda TÜBİTAK SAGE çalışmalara 2006’da başladı. İlk olarak kamuoyu ile 2011’de İzmir’de yapılan Türk Hava Kuvvetleri’nin 100’üncü yıl dönümünde gösterildi. Yaklaşık 250 kilometre menzile sahip SOM’un SOM – A , SOM – B1 , SOM – B2 ve SOM – J olmak üzere 4 ana modeli bulunuyor.
SOM – A ve SOM – B1 in geliştirme aşamaları sırası ile 2011 ve 2013 yılında tamamlanmıştır. SOM – B2 nin yanısıra SOM – J nin de geliştirme aşamaları devam etmekte. Mühimmat, F-16 ve F-4E 2020’de hem kara hem de deniz hedeflerine kullanılabiliyor.