Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A hizmete girdi
Türkiye’nin uzaydaki varlığı güçlendirecek ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete girdi.
Bu adımla birlikte Türkiye dünyada kendi uydusunu yapan 10 ülkeden biri olurken kapsama alanı açısından Türksat hizmeti, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı kapsayacak şekilde genişleyip 5 milyarlık nüfusa ulaştı.
Yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranı, 84 yerli ekipman ve millî mühendislik kabiliyetiyle geliştirilen bu projede Türk şirketleri ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY ve C2TECH’in desteği ile hayata geçildi.
Hizmet ömrü 15 yıl
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜRKSAT Gölbaşı Yerleşkesi’nde düzenlenen TÜRKSAT 6A Hizmete Alma Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, “Özellikle haberleşme uyduları gibi teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilmesi, millî güvenliğimiz açısından son derece mühimdir. Yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla 84 yerli ekipman kullanarak geliştirdiğimiz TÜRKSAT 6A ile birlikte Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri konumuna yükseldi” ifadelerini kullandı.
Türksat 6A uydusu 9 Temmuz günü ABD’den SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilmişti.
17 Şubat 2025’te yapılan ilk test yayını ile Türksat 6A’nın haberleşme kabiliyetleri de pratik olarak doğrulanmıştı.
ASELSAN’dan uydunun kalbi
Uydunun kalbi ve görev amacı olan Ku-Bant ve X-Bant Uydu Haberleşme Görev Yüklerini, milli mühendislik gücüyle ASELSAN geliştirdi.
Dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu haberleşme uydusu teknolojisi, tüm kullanıcılarının haberleşme ihtiyaçlarını güvenli, güvenilir ve kesintisiz olarak karşılayacak.
HALE-1500 motoru ile uzaya çıktı
Türksat 6A yörünge hareketlerini TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen fütüristik HALE-1500 motoru ile yaptı. TÜBİTAK UZAY ile geliştirilen teknoloji, Türkiye’nin uydu ve derin uzay çalışmalarında önemli bir rol oynuyor.
Elektrikli itki motorları, kimyasal roket motorlarına kıyasla çok daha az yakıt kullanarak aynı miktarda itki oluşturabiliyor.
Uydunun haberleşmesini İstanbul merkezli, TUSAŞ’ın iştiraki CTech şirketinin geliştirdiği sistem ile yapıyor.
Ağırlığı 4 tonun üzerinde
Yakıt dâhil, 4 tonun üzerinde bir kütleye sahip uydu, 42 derece doğu boylamında yer sabit yörüngeye yerleştirildi.