Savunma

STM FPV Drone pazarına giriyor

Ukrayna Savaşı ile birlikte silahlar arasına giren FPV drone sistemleri konusunda STM çalışma yapmaya başladı. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, bu konuda geliştirdikleri yeni nesil ürünleri yakında kamuoyuna tanıtacaklarını açıkladı.

TRT Haber’den Sertaç Aksan’ın IDEX’te sorularını yanıtlayan Özgür Güleryüz, taktik İHA ürünlerini ‘aile’ olarak gördüklerinden bahsetti. STM’nin çok önemli işlere imza atan bir mühendislik firması olduğunu hatırlatıp, FPV sistemler ile ilgili şunları söyledi:

“Sadece belli ürünlere bağlı kalmıyoruz. Kendimizi geliştirip, ihtiyaç olan alanlarda da çözüm üretiyoruz. FPV dronla ilgili STM olarak çok önemli çalışmalarımız var. Ortaya koyacağımız ürünle ilgili ilk gösterimi bir ya da iki hafta içinde yapmış oluruz.

Amacımız, hem FPV dronların maliyet etkinliğinden faydalanıp hem de sahip olduğumuz yüksek mühendislik tecrübesini kullanmak. Çünkü FPV dronların bazı alanlarda handikapları var. Ve bunu da elimizden geldiğince düzeltmek istiyoruz.

STM olarak ortaya koyacağımız bu yeni ürünün hem saldırı hem de savunma amaçlı birçok farklı konfigürasyonda kullanılabileceğini düşünüyoruz.”

Sırada NETA’nın deniz testleri var

Milli İnsansız Otonom Sualtı Aracı NETA’daki son gelişmelerden yurt dışından askeri gemiler için gelen yeni taleplere, zırh delici mühimmat Kargu’nun envantere girişinden ilk kez kamuoyuna duyurulan FPV dron ürününe kadar çok farklı konularda önemli açıklamalarda bulundu.

İlk kez yurt dışında sergilenen Milli İnsansız Otonom Sualtı Aracı NETA’nın testlerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Güleryüz, yurt içinde bir kurumla da ilk sözleşmenin imzalandığının altını çizdi.

BAE’deki fuarda çok sayıda ülkenin NETA ile yakından ilgilendiğini dile getiren Güleryüz, platformun havuz testlerinin devam ettiğini, yakın zamanda deniz testlerine başlanacağını ve programa çok uygun bir şekilde ilerlediklerini aktardı.

Suyun altındaki insansız sistemlere dünya genelinde yoğun bir ilgi olduğunu ancak çok az sayıda firmanın bu konuda nitelikli işler ortaya koyabildiğini vurgulayan Güleryüz, NETA’nın henüz ilk fazda dünya çapında çok ciddi başarılara imza atacağına dair inancını dile getirdi.

Portekiz’den sonra bir ülke daha ikmal gemisi istiyor

STM, geçtiğimiz aylarda çok önemli bir ihracat başarısına imza atarak denizcilik geçmişi çok eski olan Portekiz ile iki adet Lojistik Destek Gemisi satışı yapmıştı. Bu satış aynı zamanda STM’nin ilk kez bir Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracatı gerçekleştirmişti.

Özgür Güleryüz, Abu Dabi’deki fuarda dahi bunun çok ciddi yansımalarını gördüklerini söyledi.

Bir ülkenin daha kendilerine ulaşıp ‘Portekiz’e yaptığınız geminin aynısını biz de istiyoruz. Her şeyiyle çok iyi bir platform. Bütçemizi ayarlamaya çalışıyoruz.’ dediğini aktaran Güleryüz, şöyle devam etti:

“Sadece Portekiz ya da bahsettiğimiz ülke değil… Avrupa’da, Uzak Doğu’da ve Güney Amerika’da görüştüğümüz farklı yerler de var. İhracatta çok iyi bir yol aldık. Daha da ileriye gideceğiz.

Yalnızca askeri gemilerde değil vurucu İHA sistemimiz Kargu’da da ihracat başarımız ortada. Şimdiye kadar 10’dan fazla ülkeye sattık. Şimdi bu ürünün zırh delici mühimmatlı versiyonu için hızla çalışıyoruz. Testleri tamamladık. Çok yakın zamanda Kargu’nun bu versiyonu da envantere girecek. IDEX 2025 fuarında bu ürünümüz için de çok ciddi görüşmelerimiz var. Birden fazla ülkeyle ihracat için sözleşme üzerine çalışıyoruz.”

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu