Dr. Abdullah NergizHavalimanlarıYazarlar

Esenboğa ve Adnan Menderes yolcu rakamları büyümeye rağmen 2015 ve 2016’nın altında

Türk Havacılığı İstanbul ve turizm merkezlerinde büyürken başkan Ankara’yı dünyaya bağlayan Esenboğa Havalimanı ile İzmir Adnan Merderes Havalimaın için son 11 yıllık rakamlarını Havayolu 101’den Dr. Abdullah Nergiz değerlendirdi:

Genelde ülkemizin en büyük havalimanlarını, yolcu sayısı bakımından ele alıyorum.

Bu kez bir değişiklik yapayım dedim ve son 11 yıldaki değişim trendine baktım.

2014 yılını “100” kabul ettim. Bakın ortaya nasıl bir görünüm çıktı.

Covid-19 krizine kadar İstanbul Sabiha Gökçen (SAW) ve Ankara Esenboğa (ESB) havalimanlarının diğerlerine göre daha iyi performans ortaya koyduğu görülüyor.

2015 – 2016 yıllarında Türkiye’de yaşananlardan, turizm merkezli bir havalimanı olması sebebiyle en fazla etkilenen havalimanı Antalya Havalimanı (AYT).

Türkiye'nin En Büyük Havalimanlarındaki Yolcu Sayısı Değişimi (2014-2024)Türkiye’nin En Büyük Havalimanlarındaki Yolcu Sayısı Değişimi (2014-2024)

Antalya’yı Rusya ve COVID etkiledi

AYT özellikle, bir Rus savaş uçağının Türk Hava Kuvvetleri tarafından vurularak düşürülmesi ve ardından Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı turist ambargosundan büyük zarar görmüş.

AYT yine, ele aldığım beşli arasında Covid-19 krizinden en fazla etkilenen nokta.

Bununla birlikte, AYT, pandemiden sonra en hızlı çıkış yapan havalimanı olmayı başarmış ve 2024’te, 2020’ye nispeten neredeyse dört katı yolcu sayısına ulaşmış.

Son 11 yılda yolcu sayısını en yüksek oranda artıran, Pegasus önderliğinde Sabiha Gökçen Havalimaı (SAW) olmuş. SAW’ı THY’nin hub’ı İstanbul Havalimanı (IST) ve Türk turizminin hub’ı AYT takip ediyor.

Diğer iki güzide kentimiz Ankara ve İzmir’in havalimanları içinse pek olumlu konuşmak mümkün değil.

ESB, 2014’ün sadece yüzde 16, ADB ise yüzde 5 üzerinde. Daha da vahimi, bu iki havalimanımız, 2015 – 2016 yıllarının bile gerisinde.

Ne yapılabilir?

Buralara özellikle yurt dışından daha fazla direkt sefer cezbedilmesi şart.

Ayrıca Ankara merkezli yeni bir özel havayolu şirketi kurulması etkili olabilir.

 

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu