Uzay

Fergani Uzay’ın ilk uydusu uzayda

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın en önemli yatırımlarından biri olan Fergani Uzay, bugün SpaceX ile uzaya ilk uydusunu gönderdi. Şirketin test amaçlı ürettiği FGN-100-d1 adlı uydu, Transporter-12 misyonunda Türkiye saati ile 21:49’da fırlatıldı.

Kaliforniya’dan atılan rokette aynı zamanda Fergani ile bir başka Türk şirkeit Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri tarafından geliştirilen Connecta IoT Network serisinden dört uydu (Connecta IOT-5, 6, 7, 8) da yer alıyor.

Fırlatma ile SpaceX Falcon 9X roketi, 131 yükü uzaya taşıyor.

102 kilogram ağırlığında

Türkiye’nin özel bir firma tarafından üretilen en büyük uydusu olan 102 kg ağırlığındaki FGN-100-d1 uydusu, fırlatmadan yaklaşık 62 dakika sonra TSİ 23.11’de fırlatma aracından ayrılarak yörüngesine başarıyla yerleşti.

FGN-100-d1 uydusu yörüngeye oturmasının ardından telemetri verileri ileterek başarılı bir şekilde göreve başladı.

Bayraktar: “İlk uydumuz uzayda”

FGN-100-d1 uydusunun fırlatma ve yörüngeye yerleşme yolculuğu Fergani Uzay CEO’su Selçuk Bayraktar ve ekibi tarafından Özdemir Bayraktar Mili Teknoloji Merkezi’nde bulunan Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi’nden takip edildi.

Bayraktar, FGN-100-d1 uydusunun göreve başlamasının ardından şöyle konuştu:

“2022 yılında faaliyete geçirdiğimiz Fergani Uzay girişimimiz bugün 106 kişilik kocaman bir aile olarak yola devam ediyor. Bugün ilk uydumuzu yörüngeye oturtmuş olduk. Bu uydularımız alçak yörünge konstelasyonu olarak adlandırılan takım uyduları görevini üstlenerek, hem konumlandırma hem de haberleşme alanında hizmet verecekler. Bu projeyi tümüyle öz kaynaklarımızla yürüttük. Uydumuz şu an 500 kilometredeki yörüngesine vardı ve ilk manevralarını gerçekleştirdi.”

Uluğ Bey Küresel Konumlandırma Sistemi

“İnşallah 5 yıl içinde 100 uyduya vararak Uluğ Bey adını verdiğimiz küresel konumlama sistemimizi tüm dost ve kardeş coğrafyalarla paylaşmak üzere öz kaynaklarımızla geliştirmiş olacağız. Takım uydularımızın konstelasyonunu tamamlarken, diğer yandan 50 tonluk ağırlığa sahip ve 1.5 tonu yörüngeye çıkartabilecek fırlatma aracımızın geliştirme çalışmalarına da devam edeceğiz. Vatanımıza, milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. Gecesini gündüzüne katarak ülkemizin uzay serüvenine katkıda bulunan tüm yol arkadaşlarıma tebriklerimi ve şükranlarımı iletiyorum.”

Fergani mühendislerinin uzmanlığıyla tamamen milli imkânlarla geliştirilen FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) yaklaşık 510 km irtifada ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Milli uydu yörüngede 7.6 km/saniye hızla hareket ederek bir günde yaklaşık 15 kez dünya turu atacak.

Üç yedekli uçuş bilgisayarına sahip olan FGN-100-d1 uydusunun, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişim kabiliyetlerini başarıyla test etmesi amaçlanıyor.

Fergani Uzay mühendislik ekibi tarafından geliştirme sürecinde görev kritik aviyonik ekipmanları, yerli yazılım entegrasyonu, yeşil itki teknolojisine sahip motoru, yapısal tasarım çalışmaları ve çevresel testleri başarıyla gerçekleştirildi. Proje kapsamında Türkiye’nin uzay ekosistemi ve uzay teknolojilerinde güçlü bir şekilde ileri taşınması hedefleniyor.

Mikro uydu

Fergani Uzay tarafından geliştirilen FGN-100-d1, mikro uydu kategorisinde. Amaç bu tür mikro uydu veya küp uydu yaklaşımı ile uydu alt yörüngeye yerleştiriliyor. Yapılan sistemler böylelikle test edilerek gelecekte yapılacak uydular için önemli bir tecrübe sağlanıyor.

Bu tür uyduların müşterisi veya ‘son kullanıcısı’ bulunmuyor. Yerden yaklaşık 500 ila 600 kilometre irtifada yörüngede olan bu tür uydular konusunda Fergani Uzay önemli atılımlara imza atmayı hedefliyor.

Selçuk Bayraktar’ın daha önceden verdiği röportajda ilk etapta geliştirilecek Small-GEO diye tabir edilen küçük hacimli uydular konusunda tasarım ve imalat yapacaklarını söylemişti.

Fergani’nin ilk uydusu bugün uzaya gönderiliyor

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu