Savunma

BAE’nin savunma şirketi EDGE Group, 5 yılda 12,8 milyar dolarlık siparişe ulaştı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), son beş yıldır kurduğu EDGE Group şirketi ile savunma sektöründe adından bahsettiriyor. Şirketin sipariş defterinin büyüklüğü 12,8 milyara ulaşırken dünyanın farklı noktalarında çeşitli savunma şirketlerine de ortaklığı dikkat çekici. EDGE Group, Türkiye Savunma Sektörünü de yakından takip ediyor. BAE’li şirket hangi savunma ürünleri geliştiriyor?

2019’da kurulan BAE savunma holdingi EDGE Group, ile savunma sektörüne önemli bir adım atmıştı. Hem BAE’nin savunma projeleri hem de yabancı şirketlerle ortaklık konusunda bir stratejiyi belirleyen EDGE Group, bu süreçte ürün portföyünü hava, kara, deniz ve siber alanlarda 30’dan 201’e yükseltti.

Bu dönemde ilk yıl 18,5 milyon dolarlık sipariş alan şirket, bu yıl 2,1 milyar dolarlık siparişi ile dikkat çekti. 2024’ü toplam 4,9 milyar dolarlık ciro ile kapatacak şirketin ürünleri ise halen 91 ülkede kullanılıyor.

EDGE Başkanı Faisal Al Bannai yaptığı açıklamada, “Sürekli gelişen ve son derece rekabetçi bir uluslararası savunma ortamında, BAE’den sadece beş yıl içinde, birden fazla alanda ağırlığının çok üzerinde yumruk atan küresel bir endüstri oyuncusu olmak için bu kadar hızlı bir şekilde yükselebilmesi neredeyse düşünülemezdi” dedi.

EDGE Group Başkanı Faisal Al Bannai

EDGE, tüm alanlarda savunma çözümleri geliştirmeye ve üretmeye adanmış 25’ten fazla kuruluşa sahip devlete ait bir savunma holdingidir. Holding, yerel üretimi artırmak ve Batı ürünlerine olan güveni azaltmak ve daha iyi rekabet etmek için bir dizi ulusal savunma firmasını birleştirdi ve uluslararası firmalarla ortak girişimler kurdu.

Hangi şirketlerin hisselerini aldı

EDGE Group’un ortak olduğu şirketler şöyle:

Estonya MILREM Robotics,

İsviçreli insansız helikopter üreticisi ANAVIA,

Brezilya’dan Condor ve akıllı silah uzmanı SIATT

İtalyan tersane şirketi Fincantieri ile yüzde 51’in EDGE Group’a ait ortaklık.

İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi (IAI) ile İHA sistemlerini geliştirmek üzere ortaklık.

Diğer şirketlerle birlikte 23 uluslararası şirkette EDGE Group ortaklığı bulunuyor.

Şirketin radarında yeni yatırımlar var

EDGE Group yatırım yaparken konusunda uzman şirketlerle ortak olmayı hedefliyor. Bir başka yaklaşım da ortak kurulan şirketler. Savunma teknolojileri geliştiren küçük ve orta kapasiteli şirketleri takip eden EDGE Group, bu konuda hisse alımı veya ortak şirket kurulumu gibi adımlar atıyor.

EDGE Group ürünleri arasında füze ve mühimmatların yanı sıra çeşitli İHA sistemleri de yer alıyor. Bunlardan biri de ADASI Jeniah İşbirlikçi Savaş Hava Aracı. Stealth tasarıma sahip hava aracı, 480 kilogramlık çeşitli mühimmat yükleri stealth tasarımı ile taşıyabilecek.

Şirket ayrıca çeşitli kara araçlarının tasarım ve üretimi, deniz platformlarının yanı sıra bakım ve mühendislik alanlarında da faaliyet gösteriyor.

Bu yılın öne çıkan adımları

Mayıs 2024’te EDGE ve gemi inşa devi Fincantieri, Abu Dabi’de stratejik bir gemi inşa ortak girişimi olan MAESTRAL’ın lansmanını resmileştirdi.

Aynı ay EDGE, BAE’de radar sistemleri geliştirmek ve üretmek için İspanyol Indra Sistemas ile bir ortak girişim başlatmak ve EDGE’nin pazar varlığını ve teknolojik gücünü güçlendirmek için bir anlaşma imzaladı.

Brezilya ile son derece önemli bir stratejik ortaklık gelişti ve EDGE’nin Güney Amerika’daki genişlemesine işaret etti. Nisan 2023’te EDGE, Brasília’da bir bölgesel ofis açtı ve kısa bir süre sonra Brezilya Donanması ile MANSUP gemisavar ve süpersonik füzeleri birlikte geliştirmek için bir anlaşma imzaladı. Bu işbirliğini, EDGE’yi Brezilya Donanması’nın uzun vadeli bir ortağı olarak konumlandıran ve BAE tarafından geliştirilen sıkışma önleme teknolojisi de dahil olmak üzere gelişmiş çözümlere ortak yatırım yapan daha geniş bir stratejik ortaklık izledi.

Son zamanlarda, EDGE ve Brezilya Donanması, daha da güçlü bir ilişki geliştirerek anti-drone sistemlerinde işbirliği yapmayı kabul etti.

Türkiye’de EDGE MALATH şirketini kurdu

Geçen yıl yapılan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ve EDGE Group Yönetim Kurulu Başkanı Faysal El Bannai katıldığı tören ile şirket ülkemiz merkezli EDGE MALATH adlı bir şirket kurmuştu.

SAHA liderliğinde gerçekleştirilen anlaşma ile 23 büyük Türk savunma şirketi, Edge Group ile iş birliği gerçekleştirecek. SAHA ve EDGE arasında imzalanan stratejik işbirliği anlaşması ve kurulan EDGE MALATH şirketi ile stratejik bir ittifakın yolu açıldı.

14 bin 100 çalışan

EDGE’nin başarısı, yerel ve küresel yetenekleri çekmeye ve elde tutmaya odaklanmadan mümkün olmazdı. 95 milleti temsil eden 14.100’den fazla çalışanıyla grup, yüksek vasıflı bir işgücü geliştirmek için önemli yatırımlar yaptı.

BAE vatandaşlarının işgücünün %23,5’ini oluşturmasıyla emirlleştirme önemli bir öncelik olmaya devam ediyor. 2022’de başlatılan EDGE Öğrenme ve İnovasyon Fabrikası, çalışanların becerilerini geliştirmede ve inovasyon kültürünü teşvik etmede çok önemli olmuştur. Bugüne kadar, 3.600’den fazla EDGE çalışanı ileri düzey eğitim aldı ve grubu 4IR teknolojilerinin benimsenmesinde lider olarak konumlandırdı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu