Savunma

Bombaları akıllandıran güdüm kitleri

Hava kuvvetlerinin hem uçak hem de İHA sistemleri ile hassas vuruş sağlayan güdüm kitleri, günümüz savunma stratejileri arasında çok önemli yere sahip. Bu konuda Türkiye’de önemli teknolojileri geliştiren ASELSAN, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile güdüm kiti konusunda son yılların en büyük anlaşmalarından birini yaptı.

Kamuoyu aydınlatma platformunda verilen bilgiye göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları için Güdüm Kitleri tedariki kapsamında toplam bedeli 316.5 Milyon ABD Doları ve 1.2 Milyar TL olan sözleşmeler imzalandı. Toplam bedel yaklaşık 12 milyar TL oldu.

Anlaşmaya göre ASELSAN teslimatları 2025 ve 2028 yılları arasında gerçekleştirilecek.

Peki, güdüm sistemi neden önemli? Uzun yıllar uçaklar çeşitli hedefle klasik bombalar attılar. Yani pilotların atış öncesinde alçalması, hedefe yaklaşması isabet için büyük öneme sahipti. Gelişen hava savunma sistemleri ile birlikte uçakların bu dalışları ciddi bir risk oluşturmaya başladı.

Güdüm kitleri

1980’li yıllardan itibaren savaş alanlarında daha fazla görünmeye başlayan güdüm kitleri ile hedef hassasiyeti yükseltildi. Yeni nesil kanat güdüm kiti gibi tasarımlar ise uçakların hedeflerine yaklaşmadan onlarca kilometre uzaktan atış yapmalarına imkan sundu.

Günümüzde savaş uçaklarının yanı sıra İnsansız Hava Araçları da yoğun olarak güdüm kitlerine sahip mühimmatları kullanmakta.

Aslında güdüm sistemini aslında bombanın “sürücüsü” olarak adlandırabiliriz. Hassas koordinat bilgisi veya farklı arayıcı başlıklar ile bombayı hedefine doğru uçurur. Yani yol göstererek mühimmatın akıllı olmasını sağlar

Yeni nesil mühimmatlarda bomba hedefine düşmez. Onun yerine süzülerek hedefine yaklaşır. Güdüm sistemleri, elektro-optik, lazer veya kızılötesi olarak bombayı yönlendirir. Genellikle de bu sistemler bombanın burnunda yer alıyor.

Menzilin artırılması için bazı bombalara kanat kiti takılır. Atıştan sonra kanat açılır ve bombanın onlarca kilometre uzağa gitmesine imkan sunar.

ASELSAN hangi güdüm sistemlerini üretiyor?

GÖZDE 82

TÜBİTAK SAGE ile ortak olarak geliştirilen GÖZDE güdüm kiti, 500 lb. MK-82 genel maksat bombalarını ANS/KKS denilen küresel konumlama sistemi destekli taktik seviye ataletsel navigasyon sistemlerine (ANS) sahiptir ve Lazer Arayıcı Başlıklı (LAB) güdümlü mühimmata dönüştürerek sabit ve yüksek hızlı hareketli hedeflerin hassas vurulmasını sağlar.

HGK-82

Benzer şekilde 500 librelik MK82, Hassas Güdüm Kiti-82 (HGK-82), ANS/KKS güdümlü mühimmata dönüştürerek kritik düşman hedeflerinin yüksek hassasiyette vurulmasını sağlar. Bu bombanın aynı zamanda 2000 librelik MK84 serisine uygulanan HGK-84 modeli de bulunmakta. Sisteme, Lazer Arayıcı Başlık (LAB) kullanılması durumunda hareketli hedeflere karşı da etkin kullanılabilir.

KGK-84

Kanatlı Güdüm Kiti-84 (KGK-84) 2000 lb. sınıfı (MK-84, MK- 84-T, NEB ve NEB-T harp başlıkları) genel maksat bombalara entegre edilebilen, hava platformlarından atılabilen, sabit sert ve yumuşak kara hedeflerine karşı kullanılabilen tümleşik KKS/ANS (ing. GPS/INS) navigasyon yeteneği olan, uzun menzilli kanatlı güdüm kitidir.

LGK 81

LGK, 250 lb sınıfındaki MK-81, 500 lb sınıfındaki MK-82, 1000 lb sınıfındaki MK-83 ve 2000 lb sınıfındaki MK-84 bombalarını maliyet etkin ve yüksek güvenilir akıllı  mühimmata dönüştüren lazer güdüm kitidir.

SADAK 2MK

MK-82/83 harp başlıklı akıllı güdümlü mühimmatların muharip uçaklarda ve SİHA platformlarında çoklu taşınmasını ve atılmasını sağlayan sistemdir. Salan sistemi iki adet LGK, HGK, KGK ve TEBER mühimmatlarını taşıyabiliyor. Ayrıca, taşıma/bırakma alt sistemi olarak yerli pnömatik itki sistemine sahiptir.

SADAK 2T

İki adet TOLUN (Minyatür Bomba) ve TOLUN-IIR taşıyabilen, SİHA platformlarının iki istasyonuna takılarak bir sortide 4 farklı hedefe saldırı imkânı sağlayan akıllı çoklu atım salanıdır. Ayrıca, taşıma/bırakma sistemi olarak yerli pnömatik itki sistemine sahiptir.

SADAK-2T, operasyonel kabiliyetleri artırmak ve tek sortide birden fazla hedefe angaje olmak için geliştirilen akıllı salan sistemidir. Platform üzerinden mühimmatın bırakılması yerli pnömatik itki sistemi ile yapılmaktadır. Tek bir SADAK 2T ile iki adet TOLUN ve TOLUN-IIR tam atım mühimmatları taşınabilmektedir.

SADAK 4T

Çoklu Taşıma Salanları (ÇTS), Güdümlü mühimmatların savaş uçaklarına entegrasyonunun yapılabilmesini ve bu uçaklardan atılmalarını sağlayan kritik birimlerdir.

ÇTS, 4 adet TOLUN (Minyatür Bomba) taşıyabilen, F-16 uçağının iki istasyonuna takılarak bir sortide 8 farklı hedefe saldırı imkânı sağlayan taşıma salanıdır.

TOLUN

TOLUN, hava platformundan Çoklu Taşıma Salanı (ÇTS) aracılığı ile atılabilen, sert ve yumuşak kara hedeflerine karşı kullanılabilen tümleşik KKS/ANS (ing. GPS/INS) güdümlü bir mühimmattır.

TOLUN-IIR

Kızılötesi Arayıcı Başlıklı Güdümlü Mühimmat TOLUN-IIR, hava platformundan Çoklu Taşıma Salanı (SADAK-4T) aracılığı ile atılabilen, hareketli ve yumuşak kara hedeflerine karşı kullanılabilen tümleşik KKS/ANS/IIR güdümüne ve iki yönlü iletişim ile döngüde insan (ing. Man in the Loop) atış moduna sahiptir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu