Eurofighter’da ilk adım ikinci el
İstanbul AirShow’da Airbus Türkiye Başkanı Simon Ward ile yaptığım röportajda “Eurofighter’ı çok kısa süre içinde Türkiye’de görebiliriz” sözlerinin arkası gelmeye başladı. Satış konusunda en büyük engel olan Almanya’nın izin konusunda önemli bir adım attı.
Satış onayı ile birlikte bir Körfez Ülkesi’nden Türkiye’ye ilk etapta ikinci el Eurofighter satışı konusunda ilerleme bekleniyor. Halen Eurofighter kullanan Körfez Ülkeleri arasında Suudi Arabistan, Katar, Umman ve Kuveyt bulunuyor.
Türkiye’nin hava savunma konusunda Rusya ile iş birliğine gidip S-400 alması sonrasında ABD tek taraflı ülkemizi F-35 programından çıkarmıştı. Üretilmiş 5 adet F-35 ABD’de kalırken eğitimleri süren pilot ve teknik ekip ise ülkemize dönmüştü.
Bu adım sonrasında ödenen 1,3 milyar doların geri alımı ve Türk Hava Kuvvetleri’nin Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN teslimatına kadar ara uçak ihtiyacı için ABD ile 40 adet Block 70 F-16 ve 79 adet de mevcut uçağın modernizasyonu için yapılan görüşmelerin ardından 24 milyar dolar değerinde paket için geçtiğimiz şubat ayında ABD Kongresi’nden onay çıktı.
F-16 imzası Kasım’dan sonraya kaldı
Ancak bu onay sonrasında nihai anlaşma haziran-temmuz gibi beklenirken yapılamadı. Muhtemel anlaşmanın ABD’deki seçim sürecinin ardından yapılması öngörülüyor.
Eurofighter Typhoon uçağının haklarına 4 ülke sahip. İngiltere, İspanya ve İtalya Türkiye için satışa onay verirken Almanya ise 2019’da alınan bir Avrupa Birliği kararını öne sürerek satışa engel oluyordu. Bu karar Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı sonrasında sonrasında alınmıştı.
İlk adım 2. el Eurofighter
İlk etapta plana göre Türk Hava Kuvvetleri bir Körfez Ülkesi’nden ikinci el Eurofighter alacak. Sayının 20 ila 12 arasında değişebileceğine dikkat çekiliyor. Halen Suudi Arabistan’ın elinde 72, Kuveyt’in 28, Katar’ın 24, Umman’ın da 12 adet Eurofighter’ı bulunuyor. Sonrasında rakamın 40’a kadar çıkması hedefleniyor.
Türk Savunma Şirketleri masada
Türkiye son yıllarda mühimmattan yazılıma, radardan elektronik sistemlere kadar bir çok farklı savunma alt yapısını yerli ve milli imkanlarla geliştirdi. Alımdaki en önemli şart, bu sistemlerin Eurofighter uçaklarına entegrasyonu.
Konuyla ilgili olarak son bir kaç haftadır ASELSAN, Roketsan, HAVELSAN gibi Türk savunma şirketlerinin ekiplerinin Eurofighter ekipleri ile toplantılar yapması. Türkiye’nin entegrasyon için önemli şartlarından biri de yerli ve milli sistemlerin uçakta yer almasını istemesi.
İş birlikleri
Bu konuda örneğin çok uzun menzilli hava-hava füzesi METEOR veya gelecekte uçak motoru konusunda ortaklık gibi konular da Türkiye ve Eurofighter arasında masada. Avrupa, gelecek nesil savaş uçağı projelerinde de Türkiye’yi yanına çekmeyi öngörüyor.
MMU KAAN Projesi etkilenir mi
F-16 konusunda yaşanan sorunların ardından Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in ezber bozan “Eurofighter alabiliriz” çıkışı ile başlayan bu gelişmede en önemli soru ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN Projesi’nin bu alımdan etkilenip etkilenmeyeceği.
KAAN, planlandığı gibi ilerliyor. Gelecek yıl içinde geliştirilen gerçek iki prototip gökyüzü ile buluşacak. Halen bu prototipler P1 ve P2’nin üretimi TUSAŞ’ta büyük bir hızla devam ediyor. TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu, Farnborough 2024 Fuarı’nda bizlere verdiği röportajda “2025 sonu veya 2026 başında KAAN Prototiplerinin gün aşırı uçtuğunu göreceğiz” demişti.
F-16 ile birlikte Türkiye ABD’den KAAN’ın ilk nesil modeli için alınacak 80 adet F110-GE-129 motorları ile HÜRJET motorlarının satış izninin çıkmasını bekliyor. Bu proje yerli ve milli sistemler açısından hem Türk Hava Kuvvetleri’nin geleceği, hem de Türk Savunma Sanayii için her zaman belirttiğim gibi “Havada Kurtuluş Savaşımız”.
Güçlü Türk Silahlı Kuvvetleri
Bugüne kadar Türkiye özellikle NATO görevlerine üye ülkeler arasında en güçlü ve en hazır ordu özellikleri ile büyük destek verdi. Gemi, asker veya uçak istendiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri hep hazır olarak görevlerde yer aldı.
Ukrayna Savaşı ve sonrasında hızla suların ısındığı Ortadoğu’da daha güçlü bir Türk Silahlı Kuvvetleri olması açısından bu tür savunma konusundaki iş birlikleri çok çok önemli.
F-35 konusu
Son dönemde ABD kaynaklı S-400 teklifleri ise dikkat çekici. Muhtemel kasım ayı sonrasında özellikle de Yunanistan’a F-35 satışı ile birlikte Türkiye’nin yeniden F-35 programına dahil olabileceği de konuşulan konular arasında.
Özellikle NATO görevleri için çok sayıda üye ülkenin F-35’e geçmesi ile birlikte Türkiye’nin geçmişten gelen haklarını kullanarak 40 adet civarı F-35 alabileceği de masada.
Deniz Kuvvetleri ve F-35B
Bu paket içinde özellikle F-35 konusunu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı dikkatle izliyor. F-35 konusunda yeşil ışık yanarsa, özellikle TCG ANADOLU üzerinde görev yapabilecek F-35B konusu tekrar gündeme gelecek. Hem İHA hem de F-35B ile TCG ANADOLU’nun etkinliğinin artırılması hedefleniyor.
Bir sonraki adım ise Milli Uçak Gemisi. Türkiye’nin 2035-40 dönemi için planlanan uçak gemisi için de F-35 tecrübesi Deniz Kuvvetleri için önemli bir alt yapı oluşturacak.
Sitemiz kaynak gösterilmeden bu haber kullanılamaz. Kaynak göstermeyen hakkında hukuki işlem başlatılacaktır.