Savunma

Airbus: “Eurofighter’ı kısa sürede Türkiye’de görebiliriz”

En son New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temaslarından biri de Eurofighter savaş uçaklarıydı. İngiltere, İtalya ve İspanya’nın desteğine rağmen, Almanya satış konusunda ayak diretirken konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile görüştü.

Türkiye ve Eurofighter

Türkiye’nin planının ilk etapta 20 daha sonra da 40’a kadar çıkacak rakamlarda Eurofighter alımı. Bizde bu soruyuAtatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen İstanbul AirShow sırasında Avrupalı imalatçı Airbus’ın Türkiye Başkanı Simon Ward’e sorduk:

Şu an sivil bir fuardayız ama askeri havacılık için de sorularım olacak. Türkiye için gündem konularından biri de Eurofighter. Airbus açısından Türkiye’nin durumu nasıl?

Airbus, Eurofighter projesinin hayata geçmesinde ana rolü oynuyor. Eurofighter aynı zamanda bir konsorsiyum. İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya’dan oluşuyor. Airbus’ın yanı sıra BAE Systems, Leonardo’dan oluşuyor. Her şirketin farklı görevleri var. Örneğin BAE Systems yeni müşterilerin bulunması ve kontratların yapılmasından sorumlu. Airbus hem projenin gelişmesine hem de Türkiye’nin önemli bir ortak olarak Eurofighter adımına ciddi destek veriyor. Bir de işin ihraç izni tarafı var. Politik olarak sorunların aşılması için Airbus bu çalışmalara büyük destek veriyor. Eurofighter’ı kısa süre içinde Türkiye’de görebiliriz.

Airbus Türkiye Başkanı Simon Ward, gelişmeleri Tolga özbek’e anlattı.

Türkiye aynı zamanda A400M askeri nakliye uçağının da önemli bir kullanıcısı. Türk Hava Kuvvetleri de uçaklardan memnun. Yeni bir sipariş konusunda bir adım var mı?

Türk Hava Kuvvetleri uçaklardan memnun. Gayet iyi kullanıyorlar. Görevlerin yapılabilmesi için önemli bir elastikiyet sunuyorlar. Ama bu tür projelerde ana sorun para ve bütçe. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de bütçe konusunda kemerleri sıkıyor. Ancak şu an Türkiye için öncelikle proje savaş uçağı.

İstanbul AirShow Vlog’umuz için tıklayın:

 

İspanya’nın bazı A400M siparişini Türkiye’ye devretmesi, karşılığında HÜRJET verilmesi konusunda çalışmalar vardı. Hatta TUSAŞ geçtiğimiz günlerde HÜRJET’i İspanya’ya gönderdi. Bu gelişmelere nasıl bakıyorsunuz?

Konunun fazla detaylarına hakim değilim. Çünkü bu iki devlet arasında atılmış bir adım. Türkiye ve İspanya arasında bu tür adımlar atılıyor. İspanya bazı A400M siparişlerini Türkiye’ye vermek, Türkiye de HÜRJET satmak üzere görüşmeler yapıyor. Ancak bu adım iki ülke arasında.

Son sorum Türkiye’nin tanker uçağı projesi ile ilgili olacak. Geçen yıl İDEF’te sizle röportaj yaparken Airbus’ın Türkiye’ye A330neo’lardan geliştirilecek bir tanker uçağı da teklif ettiğine dikkat çekmiştiniz.

Türkiye’nin mevcut tanker filosunu yenilemek üzere 7 uçaklık bir alım planı var. Türk Hava Kuvvetleri’nin savaş uçağından sonra ikinci en önemli projesi tanker uçak. Bu detaylı bir proje. Sıfır veya ikinci el uçak, motor seçenekleri gibi bir çok konuyu görüşüyoruz.

 

Airbus A220 içun Türkiye’nin bölgesel havacılık pazarını nasıl görüyorsunuz?

Öncelikle olarak havayolları ince uzun rotalar dediğimiz, yolcu sayısı az, ortalama 4 saatlik uçuşlarda bu uçakları kullanabilir. Bu tür uçaklar, Türkiye için çok uygun. Çünkü Türkiye dünyanın merkezi. Bu uçaklarla hatlar açılır, gelişir ve sonrasında daha büyük uçaklara A320-A321neo gibi hat geliştirilebilir.

Türk Hava Yolları uzun menzilli uçuşlarında Avustralya hattında büyüyor. Yakın zamanda Sidney uçuşları başlayacak. Mevcut A350-900’lere göre Airbus’ın teslim edeceği A350-1000 modeli hangi özellikleri taşıyor?

Öncelikle olarak THY, dünyanın en büyük A350 kullanıcılarından biri olacak. THY’nin uzun menzilli filosunun A350’den oluşması bizi gururlandırıyor. Avustralya konusu ise çok heyecanlı adım. Burada yaşayan expatlar için direkt uçuşların başlaması çok önemli. Airbus olarak ilk A350-1000 modelini gelecek yıldan itibaren teslim etmeye başlayacağız. Uçakların seferlere verilmesi ile birlikte önemli bir boşluk doldurulacak. A350-900 ve 1000 serisini karşılaştırdığımızda ise yeni uçağın gövdesi çok daha uzun. Yakıt tankları daha büyük ve farklı motora sahip. Bu açıdan uçaklar Melbourne ve Sidney seferlerinin aktarmasız yapabilmek için büyük öneme sahip.

THY’nin teslim alacağı A350-1000 serisi ile sizin ürettiğiniz standart A350-1000 arasında fark olacak mı? Ekstra yakıt tankları bulunacak mı?

Hayır bunlar standart A350-1000 olacak. Normal standartlar içinde yolcu, kargo ve yakıt taşıyacak.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu