Havacılık Tarihi

Spitfire MkIX, törenle Sivrihisar’da uçan müzenin parçası oluyor

İkinci Dünya Savaşı’nın efsane savaş uçağı Spitfire MkIX, 20 Temmuz’da Sivrihisar Havacılık Merkezi’ndeki M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi’nin envanterine resmi olarak katılıyor. Özel izinle Türk Hava Kuvvetleri’nde uçtuğu günlerde olduğu gibi kare fors ve Türk bayrağına kavuşan uçak gösteri uçuşu gerçekleştirecek.

1945 model olan uçak, Ali İsmet Öztürk’ün girişimleri ile İngiltere’den satın alınarak ülkemize getirilmişti.

Ülkemizi ilk ve tek ‘uçan müzesi’ olan M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi’nden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“İngiliz Vickers Supermarine firması tarafından imal edilen Spitfire Mk9 tipi tek kişilik harp tayyareleri, “Avcı Uçağı” sıfatıyla Türk Hava Kuvvetleri tarafından 1954 yılına kadar vatan savunmasında kullanıldı

Sonraki 70 yıllık süre içinde hiçbir Spitfire MK 9 tayyaresi Türkiye semalarında uçmamış ve müzelerimizde yer almamıştır.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi’nin çabalarıyla, 70 yılın ardından ilk defa bir Spitfire Mk9 tayyaresinin sesi, ülkemiz semalarında yeniden duyulmuş ve imal edildiği İngiltere’den uçarak M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi envanterine katılmak üzere Sivrihisar Havacılık Merkezi’ne iniş yapmıştır.

Uçar durumda sadece 30 adet kalan bu klasik tayyarenin, 2. Dünya Savaşı ve Havacılık Tarihi’nde çok büyük bir yeri olduğu, ilgili bütün otoriteler tarafından kabul edilmektedir.

Necati Artan kimdir

Sivrihisar Havacılık Merkezi Tesisleri’ne, Türk Havacılık Tarihi’ne adını “Efsane Pilot” olarak yazdıran Necati Artan’ın ismi verilmiştir. Necati Artan, Türkiye’nin ilk jet pilotlarındandır. Artan, aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri’nin halk arasında ’Uçan Kuğular’ olarak bilinen ikinci akrobasi takımı Milli Akrotim’in kurucusudur. 31 Ekim 1965’te İstanbul/Dolmabahçe üzerinde yapılan akrobasi gösterisi uzun yıllar konuşulmuştur.

Necati Artan, 27 Aralık 1951’de Spitfire tayyaresi ile ilk uçuşunu Merzifon Hava Üssü’nde (4. Üs) 141. Filo’da yapmıştır.  Spitfire tayyaresinde ilk defa uçmak ve yere sağ salim inmek o günler için çok büyük bir pilotaj başarısıydı. Zira bu uçaklarda çift kumanda eğitimi bulunmuyordu. Başka bir uçakta temel uçuş eğitimi görmüş ancak Spitfire ile hiç uçmamış öğrencilere, hocalar yerde Spitfire’ı nasıl uçuracaklarını tarif ediyor sonra onları, neticesi hiç belli olmayan bu ilk uçuşa gönderiyorlardı…”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu