Şeref SezginUçuş EmniyetiYazarlar

Havacılık tarihinin en gizemli uçuşu

Tarihler 25 Mayıs 2003’ü gösterirken Angola’da havacılık tarihinin en ilginç olaylarından biri yaşanmıştı. Amerikan Havayolları’na ait Boeing 727 tipi yolcu uçağı Angola’da Luanda’dan havalandı. İçinde iki kişi vardı. Ancak bir daha Boeing 727 tipi uçaktan haber alınamadı…

ABD’de hem pilot hem de uçuş mühendisi olan ‘’Ben C. Padilla’’ ve uçak teknisyeni arkadaşı ‘’John M. Mutantu’’ adlı iki kişi, Angola’da park halindeki Boeing 727 tipi uçağa izinsiz binerek, gün batımı esnasında hava trafik kontrolörleri ile hiç kontak kurmadan piste girip kalkış yaparak uçağı çalmışlardı.

Bu uçuş sırasında transponder veya telsiz hiç kullanmadılar.

Uçak irtifa alarak güneye Atlas okyanusu üzerine uçmaya devam ederek gözlerden kayıp oldu ve bir daha izine hiç rastlanmadı.

İşte olayın detayları

-Tarih: 25 Mayıs 2003

-America Havayollarına Boeing 727-200

-Uçak Miami merkezli Aerospace Sales & Leasing şirketine aitti.

-Havalimanı: Luanda kentindeki Quatro de Fevereiro Havaalanı-ANGOLA

-Uçaktaki yakıt miktarı: 53,000 litre. Buda yaklaşık 2,500 km menzil demek.

-21 yıldır uçağa ve kaçıran 2 kişiye hiç ulaşılamadı ve FAA ilk kez çaresiz kaldı.

-FBI ve CIA tarafından yapılan kapsamlı aramalara rağmen uçağa ait hiçbir ize rastlanmadı.

– Amerika Birleşik Devletleri’ndeki istihbarat teşkilatları tarafından dünya çapında bir arama başlattı fakat sonuç alamadı.

-Son rapor: CIA soruşturması, kayıp yolcu uçağının Gine, Sri Lanka ve Nijerya gibi uzak yerlerde görülmesini araştırdı. ABD yetkilileri, kaybolma olayında terörist bir parmağın olmadığı ve uçağın muhtemelen bir tür ticari anlaşmazlık veya finansal dolandırıcılık nedeniyle çalındığı sonucuna vardı.

Pilot ‘’Ben C. Padilla’’ nın Boeing 727 için pilot olarak eğitimi yoktu.

-Pilot Padilla’nın kız kardeşi ‘’Benita Padilla-Kirkland’’ halen davanın peşini bırakmıyor ve Angola’da yeni davalar açmaya hazırlanıyor.

– O yıllarda Angola’da dünyadaki herkesin ilgisini çeken bir bölge idi.

-Prenses Diana’nın 1997’deki Angola, Huambo’da canlı bir mayın tarlasında yürüyüş yapan görüntüsü dünya çapında manşetlere çıkmış ve olay olmuştu. Ülkenin ziyaretçi sayısı çok artmış ve tüm dünya ülkelerinden Prenses Diana sayesinde yardım sağlamıştı.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu