ATMACA Füzesi Sinop’ta hedefini KTJ3200 motoruyla vurdu
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan ve Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Füzesi, Kale Ar-Ge tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve millî Turbojet Motoru (KTJ-3200) ile gerçekleştirilen atışta, hedefini başarıyla vurdu.
Sinop’ta test edildi
Test atışı, Sinop’ta gerçekleştirildi. Nihai atışta, proje kapsamında millî imkânlarla geliştirilen alt sistem ve bileşenlerin doğrulanması amacıyla gerçekleştirilen atışta, deniz hedefi başarıyla vuruldu.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Proje gelişmesi ile ilgili olarak sosyal medya hesabında şu paylaşımda bulundu:
“Gelen sese kulak verin; o ses bizi geleceğe taşıyacak!
Milli motorlarımızla güçlenen milli platformlarımız, savunma sanayiimizin tam bağımsızlık hedefine ivme katıyor, sahada oyunları değiştiriyor.
Başkanlığımız himayelerinde başlatılan ve Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Füzesi, Kale Ar-Ge tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve millî Turbojet Motoru (KTJ-3200) ile gerçekleştirdiği atışta, hedefini başarıyla vurdu.
Başta mühendislerimiz ve teknik ekiplerimiz olmak üzere projede emeği geçen herkesi yürekten tebrik ederim.
Ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun.”
Gelen sese kulak verin; o ses bizi geleceğe taşıyacak! 🚀🇹🇷
Milli motorlarımızla güçlenen milli platformlarımız, savunma sanayiimizin tam bağımsızlık hedefine ivme katıyor, sahada oyunları bir bir değiştiriyor!
Başkanlığımız himayelerinde Roketsan tarafından üretilen #ATMACA… https://t.co/xdYR1Clhpq
— Prof. Dr. Haluk Görgün (@halukgorgun) March 10, 2024
ATMACA Füzesi 250 km menzilli
Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Füzesi, ilk olarak yabancı motor (Fransız TR40) ile test edildi. Atış testlerinin onaylanmasının ardından düşük adetli üretim başlatıldı. ATMACA konusuda özellikle ihracat konusunda Türkiye’nin elini rahatlatacak olar KTJ3200 motoru, Kale Arge tarafından geliştirildi. İlk olarak Milli Seyir Füzesi SOM’da kullanılan KTJ3200 böylelikle ATMACA’ya da takılmış oldu.
Menzili 250 kilometre ve üzeri olan ATMACA’da güdüm ANS (Ataletsel Navigasyon Sistemi), KKS (Küresel Konumlama Sistemi) Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre ile çalışıyor. Toplam ağırlığı 750 kilogram olan füzedeki harp başlığı ağırlısı ise 220 kilogram.
KTJ3200 motoru
Kale Arge tarafından geliştirilen KTJ3200 motorunun yaklaşık ağırlığı 50 kilogram. İtki gücü adından da geldiği gibi 3,2 kN. Dört kademeli eksene çalışma özelliğine sahip turbojet motor, halen ATMACA ve SOM’da kullanılıyor.
Yine Roketsan tarafından geliştirilen ÇAKIR Füzesi’nde ise Kale Arge’nin KTJ3200 motorunun küçük kardeşi KTJ1750 bulunuyor. Bu füzenin de başarılı test süreci halen devam ediyor.