TÜBİTAK tarafından DHMİ için geliştirilen radar Gaziantep’te hizmete girdi
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), TÜBİTAK tarafından geliştirilen Millî Gözetim Radarı’nın (MGR) saha kabulünü gerçekleştirdi. Radar, Gaziantep’te hizmete girdi.
Bölgenin yoğun hava trafiğini 7 gün 24 saat izleyecek olan MGR, hem Gaziantep Havalimanı’nın yaklaşma trafiğine hizmet verecek, hem de 370 kilometre içindeki havacılıkta en-route olarak adlandırılan saha kontrol trafiğinin yönlendirilmesini sağlayacak.
Tüm fikri ve sınai hakkı DHMİ’ye ait olan radar sistemi, iki aşamalı tasarlanarak hayata geçirildi. PSR olarak adlandırılan Birincil Gözetim Radarı ve SSR Mode-S (İkincil Gözetim Radarı) sistemlerinden oluşuyor.
İlk testlerinin Gaziantep’te yapıldığı radar yerleşkesinin alt yapı kabullerinin 2020 yılı içerisinde tamamlanmıştı. Yerleşke bünyesindeki Birincil Gözetim Radarı sistemine ait kesin kabul çalışmalarının da 2022 yılında gerçekleştirildi.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, İkincil Gözetim Radarı sisteminin saha kabul aşamasına ise 2023’te geçildiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Bu çalışmalar kapsamında sistemin performans değerlendirilmesi yapıldı ve istenen tüm kriter ve gerekliliklerin yerine getirildiğine ilişkin bir dizi test gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalarla hem birincil hem ikincil radar sistemi beraber çalışacak aşamaya getirilmiş oldu.” dedi.
Radarın menzili
Radar menzili birincil gözetim radarı sisteminde 112 kilometre (60NM) ve ikincil gözetim radar sisteminde 370 kilometre (200NM).
Bakan Uraloğlu, bir program dahilinde farklı bölgelere de kurulması hedeflenen proje ile 1 milyon kilometrekarelik Türk hava sahasının tamamı millî ve yerli imkanlarla izlenebileceğini belirterek, “Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü’nün (EUROCONTROL) tavsiyelerine uygun olarak tasarlanan MGR, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu’nun (ICAO) standartlarının tümünü karşılıyor. MGR’nin yerli bir sistem olması, Türkiye’nin havacılık alanındaki yerli ve milli üretim hamlesine önemli bir katkı sağlamış oldu.”
Keskin: “Havacılığımız dünyanın zirvesine taşınıyor”
Çalışmalar konusunda Bakan Uraloğlu’nun verdiği bilgilerle birlikte DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüseyin Keskin de paylaşımda bulunarak “Büyük proje ve eserlerle havacılığımızı dünyanın zirvesine taşıyan bir kuruluş olarak, yenilikçi bir anlayışla teknolojiyi yakından takip ediyor, ARGE projelerine özel bir önem veriyoruz. TÜBİTAK iş birliği ile mühendislerimizce tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirilen, fikrî ve mülkî telif hakları DHMİ’ye ait Millî Gözetim Radarı’nın (MGR) saha kabulünü gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.