Havalimanları
Kadri Samsunlu: “Aktarma merkezleri daha iyi iş çıkartacak”
BBC’nin dünyadaki hava trafiğine korona etkileri hakkında hazırladığı haberde, İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İGA’nın CEO’su Kadri Samsunlu’nun görüşlerine yer verdi.
Salgının havacılığa ciddi zarar verdiğini söyleyen Samsunlu, “Buna rağmen aktarma merkezleri daha iyi iş çıkartacak” dedi.
BBC World News’tan Aaron Heslehurst’ün canlı yayında sorularını yanıtlayan Kadri Samsunlu, havalimanında alınan önlemleri, yeni kuralları da anlattı.Yatırımların süreceğini belirten Samsunlu, yeni pist ile havalimanı trafik kapasitesinde de artış beklediklerini söyledi.
Samsunlu salgın sonrasında transfer merkezi olan hubların daha iyi iş çıkaracağına vurgu yaparken, yolcuları buralarda toplayıp doluluk oranlarının artmasını sağlayacağını vurguladı:
Korkarım ki Kadri Samsunlu bir ölçüde hayal aleminde yaşıyor. Eğer ki olaya İstanbul Havalimanı için sadece bir aktarma merkezi olarak bakıyorsa??? Bu şekilde genelleme yapması oldukça mantıksız! Video’nun tamamını seyredince ben bu kadar (haberin başlığındaki kadar) katı ve alternatifsiz bir tutumda olduğunu aslında pek göremedim…
Bir kere, bu Covid-19 pandemisinin iyi kötü bitmesinden ve insanlar uçmayı güvenli bulmaya başladıktan sonra turizm/seyahat, eş dost amaçlı uçuşlar uzun süre artmayacak. (Bu noktada kadri Bey, “belirleyemediği bir vadede de olsa hızlıca toparlanacağı görüşünde…” gibi!)
Geriye ağırlıklı olarak işadamlarının uçuşları kalıyor.
İş adamı uçmaya mecbursa bilet fiyatının fazlaca peşinde koşan birisi değildir ve onun için vakit nakittir. Bu nedenle ER uçuşlarda pahalı dahi olsa direkt uçuşları mümkün olduğu kadar tercih eder/edecektir. Örneğin, kişi Japonya/Tokyo’dan ya Çin/Şanghay’dan Londra’ya uçacak. Direkt uçuşlar var mı? Var!… O zaman niye Dubai, AbuDabi, Doha ya da İstanbul’dan aktarmalı geçsin ki? Arada aktarma yapıp 2-3 saat (belki daha uzun) kalacağı bir havalimanındaki hijyeni önemseyecek ve direkt uçmayı kendi sağlığı açısından daha güvenli bulacaktır. Keza, varış noktası olan ülke de ilk çıkış noktasındaki ülkenin aldığı sağlık önlemlerine güveniyorsa, aradaki bir aktarma noktasının varlığını ilave bir risk olarak da kabul edebilir.
Ha, İstanbul Havalimanı, Doğu-Batı arasındaki aktarmalı uçuşlarda Körfez’e göre biraz daha avantajlı. Zira, THY Asya’dan aktarma yolcusunu (O & D yolcularla birlikte) İstanbul’a geniş gövdelilerle getirecek, ama buradan Batı’ya (en azından Avrupa’ya) yine O & D yolcularla birlikte, uçuş ekonomisi daha düşük olan dar gövdelilerle ve Körfez havayollarına göre çok daha fazla sayıda meydana taşıyacaktır. Yani sadece Londra, Paris, Frankfurt, Amsterdam gibi büyük meydanlara değil, ikincil meydanlara da!… Buna karşılık Körfez Havayolları Batı’ya yapacakları tüm seferlerde (ve de Doğu’dan kendi hublarına olan seferlerinde) işletmesi daha pahalıya olan geniş gövdelilerle uçmak zorunda olduklarından, Doğu-Batı arasındaki her iki bacak uçuşunu da olabildiğince dolu olarak yapmaya uğraşacaklardır.