Deniz Kuvvetleri

Malezya 2 adet ATR72 MPA Deniz Karakol Uçağı için imza attı

İtalyan imalatçı Leonardo ile Malezya Savunma Bakanlığı arasında iki adet ATR72 tipi sivil bölgesel uçak platformu kullanılarak geliştirilecek Deniz Karakol Uçağı Anlaşması imzalandı.

Tören, Malezya’nın Langkawi kentinde düzenlenen Asya-Pasifik bölgesinde önemli bir denizcilik ve savunma fuarı LIMA 2023’te gerçekleştirildi.

İmzalanan sözleşme, Leonardo’nun geçen Ekim yıl Malezya ile yaptığı anlaşmanın bir devamıydı. Hatırlanacağı gibi Malezya geçen yıl Deniz Karakol Uçağı seçimini Leonardo üzerinden ATR72 modeli olarak açıklamıştı.

Hangi görevleri yapıyor

ATR72, bölgesel uçuşlarda kullanılan, çift motorlu turboprop motorlu bir uçak. Platform olarak alınan uçak, İtalyan savunma ve havacılık şirketi Leonardo tarafından deniz gözetimi, Denizaltı Savunma Savaşı (ASW), Yüzeye Karşı Birim Savaşı (AsuW), Arama Kurtarma (SAR), çevresel izleme, tıbbi tahliye ve personel ve malzemelerin taşınması dahil olmak üzere görevler için modifiye edilecek.

Uçak ayrıca, Leonardo tarafından geliştirilen ATOS (Havadan Taktik Gözlem ve Gözetim) sistemi ile de donatılmış olacak.

Sistem, uçağın tüm yerleşik sensörlerini entegre ederek tüm verilerin toplanması ve eksiksiz bir taktik resimde görüntülenmesini sağlıyor. Leonardo’nun optimize edilmiş bir insan-makine arayüzü (HMI) aracılığıyla ATOS bu bilgileri mürettebata iletiyor.

Sistem, uçuş mürettebatına en karmaşık senaryolarda durumsal farkındalık sağlarken, operatörlerin iş yükünü en aza indirir ve görev etkinliğini en üst düzeye çıkartıyor.

ATOS aracılığıyla Seaspray 7300E V2, onu tam teşekküllü bir ISTAR (istihbarat, gözetim, hedef edinme ve keşif) platformu haline getirmek için uçağın diğer sensörleriyle birlikte çalışır. ATR 72 MPA, denizi izlemenin yanı sıra kıyıyı önemli bir mesafeden izleyebilir ve radarın sentetik diyafram radarı (SAR) modunu kullanarak kıyı şeridinin tam bir resmini oluşturabilir.

ASW görevleri

Denizaltı karşıtı savaş (ASW) ve yüzey karşıtı birim savaşı (AsuW) görevlerini destekleyen ATR 72 MPA, düşman denizaltıları “dinlemek” ve konumlarını belirlemek için tasarlanmış entegre bir akustik sensör sistemi olan ULISSES (Ultra-LIGHt SonicS Enhanced System) ile de donatılacak.

Seaspray gibi, ULISSES de ATR 72 MPA ekibine çevrenin kapsamlı bir resmini sağlamak için ATOS aracılığıyla entegre edilecek. Piyasada benzersiz bir şekilde, ULISSES, potansiyel olarak düşman denizaltı gemilerinin konumunu üçgenlemek için birden fazla bilgi kaynağından yararlanan “çoklu statik” işlevselliğe sahip.

ATR72 MPA, 8 saat havada kalabiliyor.


 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu