NATO’dan HAVELSAN HvBS’ye yakın ilgi
Türk Hava Kuvvetleri’nin operasyon planlamadan harbe hazırlık standartına, erin yediği yemeğin kalorisinden alınacak mühimmatın sayısının belirlenmesini sağlayan HvBS’ye (Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi) NATO büyük ilgi gösteriyor. Önümüzdeki günlerde HvBS’yi yakından incelemek amacıyla NATO ekipleri, Türk Hava Kuvvetleri ve HAVELSAN ekipleri ile bir araya gelecek.
HAVELSAN’ın 40’ıncı yıl dönümü nedeniyle hazırlanan “HAVELSAN’ın Başyapıtları” serisinin ilkinin konusu HvBS oldu. Hava C4I Program Müdürü Ayhan Güney, Tolga Özbek’in sorularını yanıtladı.
HvBS’nin HAVELSAN için önemini söyleyen Güney, Hava Kuvvetleri’nin, Vakfın ortak adım atarak 1998’de bu sistemin temellerinin atıldığına dikkat çekti. HAVELSAN bu adımla birlikte savunma sanayiinen yazılım evi olmasında da önemli bir yere geldiğini belirtti.
“4-5 saatlik hazırlık dakikalara iniyor”
Ayhan Güney sistemin çalışmasını şöyle anlattı: “Diyelim ki bir görev planı yapılacak. O görevi gidecek pilotun durumu, yüklenecek mühimmat, yakıt, uçuş süresi, hedefin üzerinde ne kadar süre kalınacağı gibi tüm bilgileri HvBS planlıyor. Yakıt yetmiyorsa yakıt ikmal uçağı planlıyor. Pilotlar göreve giderken eskiden haritalar üzerinden cetvelle, pergelle yapılan planlama, tehditleri belirten raporlar üzerinde çalışma gibi 4-5 saatlik çalışma dakikalar içinde tamamlanıyor”
İzlemek için tıklayın
Pakistan ve Azerbaycan’a ihraç edildi
Sistemin Türk Hava Kuvvetleri’nden sonra ikinci kullanıcısı Pakistan Hava Kuvvetleri oldu. Pakistan 2010’dan bu yana HvBS kullanıyor. Azerbaycan’a da sistem satılmış durumda.
Halen NATO ortak bir sistemin kullanılması için HvBS’yi yakından inceliyor. NATO’nun 6 aşamalı bir seçim programı ortaya koydu. HvBS, ilk dört aşamayı birinci olarak tamamladı. Halen seçim konusunda NATO çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelecek ekip, sistemi yakından inceleyecek.
“İhtiyacı karşılayabilecek alt yapıya sahibiz”
NATO ve üye ülkelerin ortak yazılımı için hazır olduklarını belirten Güney, “Tecrübemizle, ekibimizle ihtiyacı karşılayabilecek alt yapıya sahibiz. Türkiye, NATO’nun ikinci büyük ordusu. Bizim kullandığımız sistemin NATO’da başarısız olma şansı yok” dedi.
HvBS F-35 için önerildi
Bir dönem Türkiye’nin de parçası olduğu F-35 Programı’nın ana yazılımını tüm uçakların takip edildiği ALIS yani Otonom Lojistik Bilgi Sistemi oluşturuyor. Çok tartışamaya açık bu program sayesinde ABD tüm uçakları takip edebiliyor.
Yazılımın amacı ise F-35’lerin bakımlarının ve yedek parça ihtiyaçlarının anlık olarak ABD tarafından görülebilmesi. Böylelikle sistem uçağı tamamen ABD’ye bağımlı hale getiriyor ve ABD’nin çıkarlarına ters bir amaçla kullanılma imkanını da oldukça düşürüyor.
HvBS’nin 2005’te önerildiğini belirten Ayhan Güney şunları söyledi:
“Henüz ALIS ihtiyaçları belirlenirken ki biz, bu konuda daha öndeydik. Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanının direktifi ile ben henüz Hava Kuvvetleri’nde görev yaparken ABD’de F-35 Ofisine giderek HvBS’yi anlattık. HvBS’nin kullanımını bedava olarak vermek istedik. F-35 CEO’su uçak üzerinde kullanılacak tüm yazılımların ABD Senatosu kararı gereği Amerikan malı olması gerekiyor diyerek reddettiler. F-35 tanıtılırken Amerikalılan ‘Biz size uçak değil sorti satıyoru’ derlerdi. Çok önemli bir laf. Sorti satıyorsanız, sortiyi sıfırlayabilirsiniz. Bu açıdan baktığınızda az olsun, öz olsun, bizim uçağımız olsun”