İHA

TB3 ve KIZILELMA TCG Anadolu’dan nasıl havalanıp inecek?

BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, TCG ANADOLU Envantere Giriş Töreni sırasında BAYRAKTAR TB3 ve KIZILELMA hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Selçuk Bayraktar, TB3 ve KIZILELMA için 10 binden fazla uçuş simülasyonunun yapıldığını açıkladı.

Tolga Özbek’in, “BAYRAKTAR TB3 ve KIZILELMA nasıl ANADOLU’ya inip/kalkacak?” şeklindeki sorsunu yanıtlayan Bayraktar, şunları söyledi:

“İnceliklerden bir tanesi de o. Bunlar, dikey iniş/kalkışlı hava araçları değil. Zaten bütün özelliği bir anlamda o. Sabit kanatlı bir hava platformu, böylesine kısa ve dar pistli bir gemiye indirebilmek. Bunu tümüyle otomatik bir şekilde yapacaklar.

Biz hali hazırda bütün uçaklarımızı geliştirirken, aslında bütün fizik kanunlarını simülatör ortamlarından modelleyerek pistin kıvrımlarına kadar modelleyerek aslında bir anlamda uçuşu, daha henüz hava aracımız uçmadan garantiye alıyoruz.

Videoyu izlemek için tıklayın

 

Yaklaşık 1.5 — 2 senedir de sanal ortamda aslında Bayraktar TB3 gemiye onbinlerce kez indi/kalktı. Farklı rüzgar koşullarında, farklı dalga koşullarında ve bunu tümüyle otomatik bir şekilde yapabilmesi gerekiyor. Bayraktar TB3’ten sonra da KIZILELMA bunu inşallah yapacak. Oradan kazandığımız tecrübe ve deneyimin de faydası olacak. KIZILELMA daha süratli ve daha ağır bir platform. İnsansız bir savaş uçağını, böylesine kısa pistli bir gemiye indirip/kaldırabilmek, Türk mühendislerinin marifetini tüm Dünya’ya ayrıca sergilemiş olacak.

 

20 yıllık hedefimiz

KIZILELMA’yı uçurmak nasıl 20 yıllık hedefimizdiyse bu da yeni KIZILELMA’mız. TCG ANADOLU’dan, insansız savaş uçağımızı Dünya’da ilk olacak şekilde otomatik bir şekilde indirip/kaldırmak. Hatta Bayraktar TB3’ü biz ilk duyurduğumuzda, bizden yaklaşık 1.5 yıl sonra ABD’li bir firma ‘Biz de BAYRAKTAR TB3’e benzer bir İHA’yı ilk biz yapacağız’ dedi.  Ondan 1 yıl sonra da İsrail’den geldi.

Yarış halen daha devam ediyor, henüz halen kimse kısa pistli gemilere inmiş/kalkmış değil. Bakalım ilk kim yapacak.

TB3 kendi gücü ile kalkıp inecek

BAYRAKTAR TB3, herhangi katapult gibi bir şeye ihtiyaç duymadan kendi gücüyle havalancak. Sadece KIZILELMA, yakalama kablolarına ihtiyaç duyacak. O çok daha süratli. Ama Bayraktar TB3, özel bir frenleme sistemine de sahip kaymayı engelleyen. Bir de pistin zemini, biraz daha sürtünme katsayısı yüksek bir zemin. O yüzden kendi fren gücüyle duracak. Çok özel aerodinamik yüzeyleri var BAYRAKTAR TB3’ün ve çok sert inişler gerçekleştirebiliyor. ” ifadelerini kullandı.

Mühimmatlarda ne gibi değişiklikler var?

SavunmaSanayiST.com Genel Yayın Yönetmeni Anıl Şahin’in mühimmatlarla ilgili sorusunu yanıtlayan Bayraktar, “Bayraktar TB3’te sonobuoy ve aynı zamanda hafif torpidolar görebiliriz. Türkiye’nin şu anda çok geniş bir mühimmat ailesi var. Hafif seyir füzesi, KEMENKEŞ de TEKNOFEST’te ilk kez tanıtılacak. BAYKAR tarafından geliştiriliyor. KEMENKEŞ çok hafif ve Bayraktar TB3’ten atılabilecek, birkaç yüz kilometre menzile sahip seyir füzesi yapıyoruz. Bunlar yeni çağın bir anlamda dijital akıllı mühimmatları.

KIZILELMA ve AKINCI, F-16’nın taşıyabildiği tüm mühimmatları taşıyabiliyor.” açıklamalarında bulundu.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu