Ekonomi

Konaklama vergisi yürürlüğe giriyor

Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Turizm sektörü ise verginin bir yıl daha ertelenmesini bekliyordu, ancak bu gerçekleşmedi.

Pandemi döneminde turizm sektörüne yeni bir vergi olarak getirilen ancak uygulanması 2023 yılına ertelenen konaklama vergisi 1 Ocak 2023 itibariyle toplanmaya başlanacak. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği’ söz konusu verginin toplanmasına ilişkin detayları içeriyor. Mükellefi direkt oteller olan konaklama vergisinin toplanacağı işletmeler sıralanırken kullanılan “Turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın geceleme hizmeti sunan diğer tüm tesisler” ifadesi dikkat çekti. Sektör, söz konusu ifadenin yasa dışı konaklama merkezlerinin legalleşmesine yol açacağını düşünüyor.

Tebliğde öne çıkan noktalar şöyle:

Konaklama vergisinde oran ne kadar?

TurizmGüncel’de yer alan haberde; konaklama vergisinde ödenecek tutar, geceleme ve geceleme ile birlikte sunulan tüm mal ve hizmetler için ödenen toplam tutarın yüzde 2’si. Örneğin geceliği 75 euro olan otelde iki gece konaklayan misafir için tesis devlete 3 euro (59 lira 45 kuruş) konaklama vergisi ödeyecek.

Konaklama vergisini kimler ödeyecek?

Konaklama tesisleri kapsamında düzenlenen oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar, apart oteller, sağlık tesisleri kapsamında düzenlenen sağlıklı yaşam tesisleri ile bünyesinde konaklama tesisi bulunan termal tesisler, kırsal turizm tesisleri kapsamında düzenlenen çiftlik evi, köy evi, yayla evi, dağ evi, kampingler, konaklama amaçlı mesire yerleri, muhtelif başlıklarda düzenlenen tesislerden (turizm kompleksleri, tatil merkezleri, eğlence merkezleri, personel eğitim tesisleri, özel tesisler gibi) geceleme hizmeti de sunan diğer tesisler, her ne ad altında ve sürede olursa olsun kamu ya da özel sektörün tasarrufunda olan yerlerde personelin konaklaması için ayrılan (lojman olarak tahsis edilenler hariç) misafirhane, konukevi, dinlenme tesisi, kamp gibi tesisler, ilgili mevzuata göre işletilen uygulama otelleri, yukarıda sayılanlar dışında kalan, turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın geceleme hizmeti sunan diğer tüm tesisler konaklama vergisi ödeyecek.

24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde tanımlanan sosyal hizmet kuruluşlarınca korunmaya, bakıma ve yardıma ihtiyacı olanlara verilen geceleme hizmetleri vergi konusu olmayacak.

Geceleme gerçekleşmese de konaklama vergisi ödenecek

Parasını ödeyerek konaklama merkezine giriş yapan kişi aynı günün akşamı otelden ayrılsa dahi bu kişi için konaklama vergisi ödenecek. Buna karşın, örneğin, 7 gece konaklamak amacıyla giriş yapan ancak 3 gün konakladıktan sonra ayrılan misafir için ise sadece geceleme sayısı kadar konaklama vergisi ödenecek. Kamping alanlarında ise gecelemenin kimin imkanıyla yapıldığına bakılmaksızın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılan gecelemeler konaklama vergisine tabi olacak.

Geceleme ile satılan her türlü hizmet konaklama vergisine tabi

Geceleme ile birlikte satılan konaklama tesisindeki tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacak. Buna göre, geceleme hizmetiyle birlikte konsept olarak pazarlanmak ve/veya satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacak. Bu çerçevede, oda+kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon, her şey dahil, ultra her şey dahil ve benzeri adlar altında pazarlanan ve/veya satılan ve tesis bünyesinde geceleme hizmetinin yanı sıra konsept kapsamında verilen tüm hizmetler verginin konusuna giriyor.

Ayrıca, konaklama tesisinin türü, sınıfı, niteliği, bulunduğu yöre ve benzeri hususlar dikkate alınarak geceleme hizmeti kapsamında verilmesi ve geceleme hizmetine dâhil edilmesi mutat olan tüm hizmetler, geceleme hizmetinden bağımsız olarak ayrıca fiyatlandırılsa ve bedeli konaklayandan ayrıca tahsil edilse dahi vergiye tabi olacak.

Nasıl tespit edilecek?

Konaklama tesisi tarafından geceleme hizmetinin yanı sıra tesis bünyesinde konaklayana sunulan yeme, içme, eğlence hizmetleri ve benzeri diğer hizmetlerin geceleme hizmetiyle beraber sunulan hizmetlerden olup olmadığının tespitinde, bu hizmetlerin ilan, reklam, rezervasyon, satış ve/veya pazarlama safhasında geceleme hizmetinden ayrı tutulup tutulmadığı, kapsamı önceden belirlenmiş bir konaklama konsepti dahilinde sunulup sunulmadığı veya tesiste gecelemenin diğer hizmetlerden istifade edilmeksizin mümkün olup olmadığı gibi hususlar dikkate alınacak. Konaklama vergisi mükellefince, verilen hizmetin kapsamını ve konaklayanın hangi konseptte söz konusu hizmeti aldığını tevsik eden bilgi ve belgelerin (ilan, reklam, ön sözleşme, teklif, rezervasyon, sözleşme ve benzeri) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri gereğince muhafaza edilmesi ve talep edilmesi halinde ibrazı zorunlu olacak.

Geceleme hizmetiyle birlikte pazarlanmak ve/veya satılmak suretiyle tesis bünyesinde sunulan hizmetler, düzenlenen faturada ayrıca gösterilmesine ya da bu hizmetler için ayrıca fatura düzenlenmesine bakılmaksızın, konaklama vergisine tabi olacak.

Tesis dışında temin edilen hizmetler kapsam dışı

Konaklama hizmetiyle birlikte sunulan ancak temini tesis tarafından kısmen veya tamamen tesis dışında sağlanan hizmetlerle konaklama merkezinde geceleme hizmeti almayanlara verilen hizmetler verginin konusu olmayacak.

Otellerde düzenlenen etkinlikler

Otellerde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri verginin kapsamında değil. Söz konusu organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulması halinde, faturada organizasyon hizmetinin mahiyeti ve tutarı gösterilecek ve vergi sadece konaklama kısmı üzerinden alınacak.

Otellerdeki kahvaltı vergiye tabi mi?

Oda+kahvaltı seçeneğinde yer alan kahvaltı için ayrıca fatura düzenlense de, konaklama kahvaltıyı da içerdiği için vergiye tabi olacak. Ancak her şey dahil paket ile Kapadokya’ya gelen bir misafirin yapacağı balon turu için ayrıca fatura düzenlenmesi veya konaklama faturasında ayrıca gösterilmesi halinde vergiden muaf olacak.

Konaklama hizmeti ile birlikte satılmayan, hizmet verilmesi durumunda ayrıca faturalandırılan kuru temizleme gibi hizmetler vergiden muaf olacak. Ancak konaklamanın bir parçası olmaları durumunda vergiye tabi olacak.

Her şey dahil otellerde konsept dahilinde verilen tüm hizmetler vergiye tabi iken, ayrıca fiyatlandırılıp misafire satılan eğlence hizmetleri, geceleme hizmeti ile birlikte satılmaması durumunda konaklama vergisine tabi değil.

Otellerde ekstra olarak sunulan spa, masaj ve konaklama dışında sunulan yeme-içme hizmetleri vergiden muaf olacak.

Verginin muhatabı kim?

Uygulama tebliğinde verginin muhatabının (mükellef) hizmeti sunanlar (konaklama tesisleri) olduğu belirtiliyor.

Konaklama vergisi KDV hariç olarak hesaplanacak.

Konaklama Bedeli (KDV hariç): 5.000 TL

Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı: 5.000 TL x 0,02=)ü : 100 TL

KDV Matrahı: 5.000 TL

Hesaplanan KDV Tutarı: (5.000 TL x 0,08=) : 400 TL

GENEL TOPLAM: 5.500 TL

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu