SİPER BLOK I Füzesi son testi de başarıyla tamamladı
Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen SİPER BLOK I Hava Savunma Füzesi, son atışlı testini de başarıyla tamamlayıp, hedeflenen menzile ulaştı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, menzil rekoru konusuna açıklık getirdi. Başkan Demir, SİPER Hava Savunma Füzesi’nin son atışlı testi esnasında 100 kilometre menzili geçtiğini resmen açıkladı. Böylelikle SİPER sistemi, başlangıçta hedeflenen 70 kilometre menzil hedefini de geçerek nihai hedef olan 100 kilometreye ulaştı.
100 kilometre menzile sahip Roketsan üretimi SİPER Blok I Füzesi’nin ardından, 150 kilometre menzile sahip SİPER Blok II Füzesi’nin testlerine de gelecek yıl başlanılması hedefleniyor. SİPER Sistemi’nin, Blok I Füzesi ile birlikte 2023 yılı içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor.
SavunmaSanayiST’de yer alan haberde; SİPER’in teslimatı ile birlikte Türkiye, çok alçak irtifada KORKUT ve SUNGUR; alçak irtifada HİSAR-A+ ve orta irtifa da ise HİSAR-O+’ın arından yüksek irtifada da milli çözümünü hizmete almış olacak. Böylelikle Türkiye, hava soluyan hedeflere karşı milli katmanlı hava savunma ağını teçhiz etmiş duruma gelecek.
SİPER UMBHSFS Batarya Yapısı
Her bir SİPER Hava Savunma Sistemi Bataryası; dört adet SİPER Füze Fırlatma Sistemi (FFS)’ne, en az iki adet Füze Taşıma Yükleme Sistemi (FTYS)’ne, bir adet UMAR/TEIRS Arama Radarı (AR)’na, bir adet Atış Kontrol Merkezi (AKM)’ne, bir adet Atış Kontrol Radarı (AKR)’na, bir adet Filo Kontrol Merkezi (FKM)’ne ve üç adet Haberleşme İstasyon Aracı (HİA)’na sahip olacaktır.
SİPER Hava Savunma Sistemi Genel Özellikleri
- Hava savunma planlama ve koordinasyon
- Komuta kontrol kapsamında bilgilerin yönetimi ve dağıtımı
- Birleştirilmiş hava resmi üretimi
- Çoklu angajman ve ardışık ateşleme
- Manuel/yarı otomatik/otomatik angajman
- Dost Düşman Tanıma (IFF)
- Tehdit değerlendirme ve silah tahsis
- Otomatik teşhis yönetimi
- Çoklu-hedef çoklu-radar füzyonu
- Füzeler ile çift yönlü iletişim
- Telli/telsiz haberleşme
- Dik/eğik atış
- Zorlu şartlarda görev yapabilme
- HvBS ile arayüz, Radnet bağlantı
- Taktik veri linkleri (Link-16, JREAP-C) ile üst komuta bağlantı
- Gömülü simülasyon
- Her biri 6 adet füze atabilen 8 adet FFS ile görev yapabilme