Yerli ve milli simülatör DUNKER, Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi
Mehmetçik’in hayatta kalma eğitimlerinde artık yerli ve milli simülatör kullanılıyor. Alanında dünyanın en gelişmiş özelliklerine sahip denizde kurtulma simülatörü DUNKER Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Hayati eğitimlerin verildiği simülatörün yer aldığı tesisin kapıları TRT Haber’e açıldı.
DUNKER, Türkiye’nin alanında ilk yerli ve milli simülatörü ve o simülatörün içinde yer aldığı 4 bin metrekarelik bir tesis…
Her şey Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin en zorlu şartta bile hayatta kalması için tasarlandı.
Kocaeli’de Cengiz Topel Deniz Hava Üssü’ndeki tesisin kapıları ilk kez TRT Haber’e açıldı.
DUNKER Simülatörü Grup Başkanı Binbaşı Fatih Yavuz, hayati eğitimlerin verildiği simülatörün yer aldığı tesisi anlattı.
“Simülatör, acil bir durumda; suya mecburi iniş yapmaları, emniyette kabini terk etme ve denizde hayatta kalma usullerini simülatif olarak uygulanmasını sağlamaktadır. Bu sayede zorlu ve uzun eğitimlerden geçmiş uçucu personelin hayatta kalması birinci hedef olarak amaçlanmıştır.”
6 ayda 350 personele eğitim verildi
Tamamen yerli olan simülatör, daha gerçekçi olması için rüzgar, yağmur, dalga ve ses efektleriyle doğal afet ya da savaş ortamı benzetimleri yapılabiliyor.
Yavuz, yaklaşık 6 ayda 350 TSK personeline eğitim verildiğini söyledi.
Suya düşen simülatör her iki yönde 180 derece alabora olabiliyor.
Personel bu zor şartlarda su altından kurtulmaya çalışıyor.
Gerçekçi ortamda kaza eğitimi
Hava aracından kurtulup suyun üstüne çıkan Mehmetçik can salına geçiyor. Bu sefer devreye arama kurtarma ekipleri giriyor.
Simülatör sayesinde bir anda gündüz geceye dönebiliyor. Mehmetçik hem karanlıkla hem de zorlu hava şartlarıyla mücadele ediyor.
Dünya genelinde tüm denizlerde varlık gösteren Türk donanması, emsali olmayan teknolojik imkanlarla zorlu görevlere hazırlanıyor.