Haberler

Geleceğin havalimanı: Everglades Jetport

ABD’nin Miami kenti yakınlarında, adını artık pek kimsenin hatırlamadığı bir havalimanı bulunuyor:

Dade-Collier Eğitim ve Geçiş Havalimanı. (IATA: TNT, ICAO: KTNT)

Orijinal adı Everglades Jetport olan bu tesis, 1960’lı yıllarda kamuoyu gündemine ilk geldiğinde, “geleceğin havalimanı” iddiasıyla pazarlanmıştı.

Everglades Jetport

Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen ve sesten hızlı uçaklarla seyahat eden milyonlarca yolcu, bu havalimanını kullanarak Miami’ye ulaşacaktı.

Zaten Avrupa’da geliştirilen Concorde’un yanı sıra, ABD’de de Boeing 2707 adlı bir süpersonik yolcu uçağı projesi bulunuyordu.

İşte bu vizyon çerçevesinde, Miami’nin 60 km kadar batısında, dünyanın en büyük havalimanı projesi başlatıldı.

Yeni havalimanı 100 km²’den daha büyük bir alana kurulacak, altı tane pisti bulunacak ve New York JFK Havalimanı’nın beş katı büyüklüğünde olacaktı.

Miami ile havalimanı arasında yeni otoyollar ve hızlı demiryolu bağlantısı inşa edilecekti. Havalimanının ayrıca, batıya doğru yapılacak yeni yollarla Meksika Körfezi’ne de erişimi olacaktı.

Everglades Jetport

Çalışmalar 1968 yılında büyük bir hızla başladı.

İlk olarak 3.200 metre uzunluğunda bir pist inşa edildi.

Bu noktada çevrecilerin protestoları başladı.

Everglades Jetport projesinin, bölgedeki doğal hayatı mahvedeceği iddia edildi ve bu konuda bir çevre etki değerlendirme raporu hazırlandı.

1970 yılında proje durduruldu.

Boeing 2707

Ama asıl öldürücü darbe, Boeing’den geldi.

Boeing, 1971 yılında süpersonik yolcu uçağı projesini iptal ettiğini duyurdu.

Bu kararla birlikte Everglades Jetport, inşa edilmiş yegâne pistiyle öylece kala kaldı.

Sonraki yıllarda bu pist özellikle Pan Am ve Eastern Airlines adlı havayollarının pilotlarının eğitimlerinde kullanıldı.

Ayrıca pistte otomobillerle hız deneme yarışları da gerçekleştirildi.

Günümüzde 08:00 – 17:30 saatleri arasında trafiğe açık olan piste sadece az sayıda eğitim uçuşu veya acil iniş yapılabiliyor.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu