Savunma

İran’dan ‘İHA’ bölüğü

İran, Biden’ın Suudi Arabistan ziyareti yaptığı dönemde Hint Okyanusu’nda ilk insansız hava aracı bölüğünü kuracağını açıkladı.

Devlet televizyonunda yayınlanan haberde her birimde kaç aracın ya da drone’un konuşlandırılacağı belirtilmedi. Yalnızca gemilerin bir seferde 50 insansız hava aracını taşıdığı belirtildi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Pazartesi günü yaptığı açıklamada İran’ın Rusya’ya yüzlerce drone sevk etmeye hazırlandığını ve İran’ın Rus güçlerine bu drone’ların kullanılması için eğitim vereceğini bildirmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı ise Sullivan’ın yorumlarını doğrulamamış ancak inkar da etmemişti.

İran daha önce de Ortadoğu’daki ortaklarına insansız hava araçları sağladı.

İran televizyonu bugün sergilenen drone’ların Pelican, Arash, Homa, Chamrosh, Jubin, Ababil-4 ve Bavar-5 olduğunu bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Yair Lapid, Kudüs’te bir ortak bildiri imzalamış ve İran’ın nükleer silah sahibi olmasını önleme sözü vermişlerdi.

Biden, İsrail’de bir yerel televizyona verdiği röportajda ise İran’ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için son çare olarak güç kullanmayı değerlendirebileceğini söylemişti.

İran silahlı kuvvetleri sözcüsü Tuğgeneral Abolfazl Shekarchi, İran basınına yaptığı açıklamada, “Amerikalılar ve Siyonistler (İsrail), İran’a karşı ‘kuvvet’ kelimesini kullanmanın bedelini çok iyi biliyorlar” diye konuştu.

ABD ve İsrail Arap ülkeleriyle varılacak bir güvenlik ittifakının temel çerçevesini oluşturmayı istiyor.

Konuya yakın kaynaklar plan dahilinde Arap ülkelerinin hava savunma sistemlerini birbiriyle bağlantılı hale getirmenin de olduğunu bildirdi.

İran nükleer silah üretmeye çalıştığı iddialarını reddediyor ve nükleer çalışmalarının barış amaçlı olduğunu öne sürüyor.

Biden Ortadoğu seyahatinde İran’ın bölgesel rakibi Suudi Arabistan’ı da ziyaret ediyor.

Tahran 2015’te dünya güçleriyle bir uluslararası nükleer anlaşmaya imza atmıştı.

Bu anlaşma İran’ın uranyum zenginleştirme programına kısıtlamalar getiriyor ve nükleer silah üretmesini zorlaştırıyor, karşılığında İran’a yaptırımların hafifletilmesini öngörüyordu.

Ancak eski ABD Başkanı Donald Trump anlaşmayı yetersiz bularak 2018’de Amerika’yı geri çekmişti.

Bu durum Tahran’ın anlaşmadaki nükleer kısıtlamaları ihlal etmesiyle sonuçlanmıştı.

İran’ı yeniden anlaşmaya çekme çabaları doğrultusunda Viyana’da yapılan diplomatik görüşmeler ise henüz başarıya ulaşmadı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu