Haberler

Malezya Başbakanı TUSAŞ ve MKE’yi ziyaret edecek

Malezya Başbakanı Datuk Seri İsmail Sabri Yaakob, Türkiye’ye 4 günlük resmi bir ziyarette bulunacak. Malezya Türkiye Büyükelçisi Sazali Mustafa Kamal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak gerçekleştirilecek ziyarette her iki liderin de pandemi sonrası iş birliğine değinmesinin beklendiğini söyledi.

Başbakan Datuk’un, Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi ve ardından Malezya ile Türkiye arasında bir heyetler arası toplantı yapılması planlanıyor. Yapılacak heyetler arası toplantıdan sonra ise Malezya heyetinin, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Makine Kimya Endüstrisi (MKE) şirketlerini ziyaret etmesi bekleniyor.

Malezya, uzun süredir TUSAŞ üretimi ANKA Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ve HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı projeleri başta olmak üzere birçok Türk savunma sanayii projesi ile ilgileniyor. Malezya heyetinin içerisinde Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı’nın da bulunması, savunma sanayii alanında kritik temasların olacağına işaret ediyor.

HÜRJET ve Malezya Hafif Taarruz Uçağı İhalesi

2018 yılında Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RMAF) tarafından başlatılan ve 18 adetlik Hafif Taarruz Uçağı (LCA) tedarikini içeren ihale için TUSAŞ, HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı’nı öneriyor.

Bir filo (18 adet) Hafif Taarruz Uçağı tedariki için RMAF’in 961.6 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığı iddia ediliyor. Bu bütçenin yarısının (480.8 milyon dolar) ham palmiye yağı veya palmiye yağı ürünleriyle karşılanması da hedefleniyor.

Malezya Hava Kuvvetlerinin hafif taarruz uçağı ihalesi için tekliflerini ileten firmalar ve ürünleri ise şöyle:

  • KAI/Kemalak Systems: FA-50
  • TUSAŞ: Hürjet
  • CATIC: L-15
  • Leonardo: M-346
  • Hindustan Aeronautics: Tejas
  • Rosoboronexport: MiG-35

RMAF’in  İhale İçin İsterleri:

  • Anlaşmanın imzalanmasından 36 ay sonra aşamalı bir şekilde uçakların teslimatına başlanması
  • Uçağın havadan yakıt ikmali kapasitesine sahip olması
  • Uçağın görüş ötesi menzile sahip füzelerle donatılabilir olması
  • Uçakta kullanılacak olan parçaların %30’unun yerli olarak karşılanması
  • Süpersonik hızlara ulaşabilme

HÜRJET Projesi

HÜRJET ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan T-38 uçakları ve akrobasi gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine geçecek olan yeni nesil jet eğitim uçağının tasarlanması, üretilmesi, kalifikasyon ve sertifikasyon faaliyetlerinin tamamlanması hedefleniyor. Proje kapsamında belirlenen konfigürasyonda ilk güvenli uçuşun, 18 Mart 2023 tarihinde icra edilmesi, sertifikasyon faaliyetlerinin 2025 yılı sonu itibarıyla tamamlanarak jet eğitim uçağı varyantının kullanıma sunulması da bu hedefler arasında yer alıyor.

Malezya’nın MALE Sınıfı İnansız Hava Aracı İhalesi ve ANKA

Malezya Savunma Bakanlığı’nın Orta İrtifa – Uzun Dayanım (MALE) sınıfı insansız hava aracı tedariki ile ilgili olarak başlattığı uluslararası ihaleye TUSAŞ, ANKA Silahlı İnsansız Hava Aracı platformu ile katılmıştı. Söz konusu ihale ile üç insansız hava aracı sisteminin (6 adet İHA) tedarikinin amaçlandığı biliniyor.

Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RMAF)’nin “Kabiliyet Planı 2055 (CAP 55)” programı kapsamında satın alınacak 6 adet İHA, 2021-25 bütçe döneminde finanse edilecek ilk parti olacak ve ihalenin sonucunun yakında açıklanması bekleniyor. Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin; General Atomics MQ-9 Reaper (ABD), CAIC Wing Loong (Çin) ve TUSAŞ üretimi ANKA olmak üzere en az üç farklı İHA ile ilgilendiği biliniyor.

TUSAŞ ise ANKA MALE İnsansız Hava Aracı’nın satışı ile ilgili olarak üzün süredir Malezya’da faaliyet gösteriyor. Malezya merkezli DRB-HICOM Defence Technologies Sdn Bhd (DEFTECH) şirketi ile iş birliği yapan TUSAŞ’ın, “Combat Proven” yani sahada fiilen kanıtlanmış ANKA gibi bir İHA ile ihaledeki şansının oldukça yüksek olduğu öngörülmekte.

Kaynak: SavunmaSanayiST

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu