Fusion 213 gökyüzüyle buluştu
Necdet GÜRSOY
Macar uçak imalatçısı Magnus Aircraft, hafif spor uçak (LSA) kategorisindeki yeni “Fusion 213” prototip uçağının ilk uçuşunu başarıyla tamamladı. Atılan bu ilk adım basit gibi görülse de Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı’ndan (EASA) bir tip sertifikası almak için tamamı Macaristan’da geliştirilen ve üretilen ilk uçak olacağı için kesinlikle Macar havacılık tarihinde bir dönüm noktası teşkil edecek.
Prototipin ilk uçuşu Pécs-Pogányi Uluslararası Havalimanı’nda yapıldı.
Pilot eğitimi için tasarlanan LSA kategorisindeki uçağın üretimi son derece önemli iki nedenden kaynaklandı. İlk olarak, çoğu Avrupa ülkesinde UL (Ultralight) kategorisi için kalkış ağırlığı limiti 472,5 kg’dır ve bu, uçak üreticilerinin sahip olduğu seçenekleri ciddi şekilde sınırlar (örneğin, uçağın ekipmanı çok sınırlı olabilir).
İkincisi, yasal kısıtlamalar nedeniyle, ultra hafif uçaklar, ileri eğitim seviyelerinin temeli olan PPL (Özel Pilot Lisansı) eğitimine uygun değildir.
Bu nedenlerle, 2017 yılında Fusion 212 ultra hafif uçağı ve sertifikasyonunun daha yüksek bir kategoride geliştirilmesi kararlaştırıldı. 600 kg maksimum kalkış ağırlığına sahip LSA (hafif spor uçak) daha yüksek bir kategoridir ve EASA tip sertifikasyon gereksinimleri daha sıkıdır.
AKROBASİ İÇİN DE SERTİFİKALANDIRILACAK
LSA kategorisindeki Fusion 213 prototipi, ilk bakışta Fusion 212’den çok farklı değil, ancak dışarıdan fark edilmeyen veya neredeyse hiç görülmeyen birçok şey var:
– Kompozit yerleşim dâhil olmak üzere uçağın yapısı, uçağın daha yüksek maksimum kalkış ağırlığından kaynaklanan artan yük faktörüne ve akrobasi performansıyla ilişkili +6 G yük çarpanına dayanabilmesi için önemli ölçüde değiştirildi.
– Uçağın menzilini arttırmak için gövdede mevcut tek yakıt tankına ek olarak her bir kanada ilave tanklar eklenerek uçağın menzili 1000 km’nin üzerine çıkarıldı.
– Üretim teknolojisini basitleştirmek için, önceki modellerin diğer özelliklerinin yanı sıra kanat ve gövde arasındaki bağlantıyı sağlayan metal ızgara yapısı kaldırıldı ve güçlü bir kompozit ünite ile değiştirildi. Ayrıca daha önceki modellerde kullanılan alüminyum ana iniş takımı yerine yine tasarımı ve imalatı Magnus’a ait olan kompozit yaprak yaylı iniş takımı kullanıldı.
– Fusion 213 kokpitinin ergonomisi, entegre uçuş destek sisteminin (Dynon EFIS) bir Garmin ile değiştirilmesi de dahil olmak üzere daha rahat bir görüş ve daha kolay kullanım için tasarlandı.
Hâlihazırda devam eden tip sertifikasyonunun tamamlanmasından sonra bile, uçağın geliştirilmesi devam edecek. Uçak ayrıca NVFR (gece görerek uçuş kuralları) için hazırlanmaya başladı. Ancak, diğer şeylerin yanı sıra en büyük zorluk yeni, daha güçlü ve akrobasi motorunun kurulumunu gerektirecek olan, uçağın akrobasi için sertifikalandırılması olacak.