Uzay

NASA’dan 400 yıllık paylaşım

NASA, aralıkta fırlatılan X-ışını Görüntüleme Polarimetri Kaşif (IXPE) görevinden gelen büyüleyici bir ilk görüntü yayımladı.

IXPE gözlem uydusu, 400 yıl önce patlayan bir yıldızın kalıntıları olan Cassiopeia A’yı yakaladı.

Yıldızı yok eden patlamadan sonraki şok dalgaları, etrafındaki gazı onu çok yüksek sıcaklıklarda ısıtarak ve X-ışını ışığında parlamasına neden olarak süpürmüştü.

Zengin macenta renkleri, mavi arka planı oluşturan yüksek enerjili X-ışını verilerinin üzerine yerleştirilmiş ışığın yoğunluğundan kaynaklanıyor.

Görüntünün bu bölümü NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi tarafından çekildi ve bu da gaz küresinin merkezinde kompakt bir nesne, muhtemelen bir kara delik veya bir nötron yıldızı olabileceğine işaret etti.

Bilim insanları bu gözlemevini, polarizasyonu, yani X-ışını ışığının uzayda hareket ederken nasıl yönlendirildiğini ölçmek için kullanacak ve bu da ışığın nereden geldiğine ilişkin ipuçları sağlayabilir.

Roma’daki Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nde (INAF) IXPE’nin İtalyan baş araştırmacısı Paolo Soffitta, “IXPE’nin yakaladığı Cassiopeia A görüntüsü çok güzel ve bu süpernova kalıntısı hakkında daha fazla bilgi edinmek için polarimetri verilerini analiz etmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

Polarizasyon miktarı, yok olan yıldızın 10 ışık yılı çapında değişiklik gösterir ve daha fazla çalışma, orada X-ışınlarının nasıl oluştuğuna dair yeni ipuçları ortaya çıkaracaktır.

Stanford Üniversitesi’nden IXPE ortak araştırmacısı Roger Romani, “IXPE’nin gelecekte yakalayacağı polarizasyon görüntüleri, bu ünlü kozmik hızlandırıcının kalbindeki mekanizmaları ortaya çıkarmalı. Bazı bilgilerden bazılarını elde edebilmek için makine öğrenimi tekniklerini kullanarak IXPE’nin ölçümlerini daha da hassas hale getirmenin bir yolunu geliştirdik. Tüm verileri analiz ederek bulacaklarımızı dört gözle bekliyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu